USA-hatet växer över världen visar undersökning

USA-hatet ökar stadigt i den muslimska världen. Den inte helt överraskande slutsaten drar det amerikanska opinionsinstitutet PEW efter att ha genomfört en global opinionsmätning efter kriget mot Irak där man ställt frågor om bland annat USA, islam och demokrati.
USA-hatet växer, Usama Bin Laden är fortsatt populär i den muslimska världen och förstroendet för FN sjunker drastiskt. Nu finns det som många misstänkt på pränt, det ansedda opinionsinstitutet PEW har intervjuat 16 000 människor i 20 länder och bland förändringarna jämfört med förra året märks att USA-hatet inte längre är koncentrerat till bara Mellanöstern. Det omfattar i dag också muslimer i Indonesien och Nigeria där USA:s popularitetssiffror har sjunkit från 70 procent till 30 procent på bara två år. Botten har fallit ur, säger PEW:s chef, Andrew Kohut. – The bottom has fallen out in support for US in Moslem world, we don't have a regional problem with moslems, but a global problem, or they have a problem with us, säger han. Opinionsmätningen visar också att människor som bor i muslimska länder är oroliga för att USA ska gå till militärt angrepp mot deras land. En rädsla och ett hat som yttrar sig i stöd för Usama Bin Laden. Majoritet av palestinier stödjer Bin Laden 71 procent av palestinierna säger att Usama Bin Laden är den ledare som bäst tar tillvara deras intressen, enligt undersökningen. Palestinierna är det enda folk som väljer Usama Bin Laden på första plats. I flera andra muslimska länder säger man sig lita på Jacques Chirac mest av världens alla ledare, men Bin Laden får även där stöd av en majoritet. Men, konstaterar Andrew Kohut, USA-hatet är inte detsamma som ett förakt för demokrati. En överväldigande majoritet, också bland de som sa sig stödja Usama Bin Laden, ville ha västerländsk demokrati, yttrandefrihet, flerpartisystem, fri press. Undersökningen visar också att FN blev ett av Irakkrigets främsta offer. Stödet och tilltron till FN har sjunkit i land efter land där man säger att förspelet till Irakkriget visar att FN blivit mindre viktigt.
Cecilia Uddén, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".