Intervju med mordmisstänkt censurerad i Serbien

Det senaste numret av en serbisk veckotidskrift har beslagtagits av polisen. Tidningen innehåller den första intervjun med den huvudmisstänkte för mordet på Serbiens premiärminister. Mannen är fortfarande på fri fot och en åklagare menar att intervjun försvårare mordundersökningen.
På tisdagen skulle den populära tidskriften Svedok nått sina läsare i Serbien men på order från kulturministeriet via en åklagare beslagtogs hela upplagan. Det hela skedde med hänvisning till att tidningen ”undergräver undersökningsarbetet”. Misstänkt för premiärministermord Svedok innehåller en intervju med Milorad Legija Lukovic, den före detta chefen för hemliga polisens militära enhet Röda Baskrarna. Lukovic, med öknamnet Legionären, är huvudmannen bakom mordet den 12 mars 2003 på Serbiens premiärminister Zoran Djindjic. Legionären på fri fot Under det undantagstillstånd som infördes efter det uppmärksammade mordet hände det vid två tillfällen att tidningar förbjöds. Det nu aktuella förbudet är det första sedan undantagslagarna hävdes. Intervjun har redan publicerats i en tidning i Makedonien men något av dess innehåll inte läckt ut. Serbiska myndigheter hävdar att intervjun är en bluff vilket men Svedoks chefredaktör Toma Avramovski intygar äktheten och säger att Legionären inte alls ser ut som på efterlysningsbilderna. Över tiotusen människor tillfångatogs under den stora upprensningsaktionen men den huvudmisstänkte är alltså fortfarnde på fri fot.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".