Bush försöker mäkla fred i Mellanöstern

USA:s president George Bush sitter på onsdagen i Aqaba i Jordanien och talar fred med Israels premiärminister Ariel Sharon och palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas. De ska försöka enas om att gå vidare med den så kallade färdplanen för fred i Mellanöstern.
Här vid Aqaba möts gränser till fyra länder som alla är inblandade i Mellanösternkonflikten – Jordanien, Egypten, Israel och Saudi-Arabien. Passande inramning Aqaba är nära granne med den israeliska semesterorten Eilat men sedan det för araberna katastrofala kriget mot Israel 1948 lär inte ett enda skott ha utväxlats här. Dessutom har både Jordanien och Egypten numera fred med Israel. Detta är alltså en ganska passande inramning för det här fredsmötet där Geoge W Bush försöker få israeler och palestinier att på allvar tala fred med varandra. Olika personligheter De två personer Bush ska försöka övertala är mycket olika varandra. Israels premiärminister Ariel Sharon är känd, eller ökänd bland många, som en före detta general, hårdför politiker och bosättarvän. Det var hans besök för snart tre år sedan på Tempelberget i Jerusalem, en helig plats för muslimer, som utlöste de palestinska protester som hittills har skördat omkring 750 israeliska och 2 350palestinska liv. Viktiga eftergifter Den tidigare kompromisslöse Sharon har dock inför dagen gjort en del eftergiften. Den viktigaste är kanske att han fått sin regering att erkänna palestiniernas rätt till en egen stat. I skuggan av Arafat Om Sharon är en välkänd figur så är hans palestinska kollega Mahmoud Abbas snarare motsatsen. Innan han tidigare i våras blev palestiniernas förste premiärminister någonsin, var det inte många som visste vem han var. Han verkade i tiotals år i skuggan av palestiniernas ledare Yassir Arafat men amerikanerna har tagit honom till sitt hjärta och talar inte längre med Arafat. Också Sharon tycks kunna föra vettiga samtal med Abbas. Senare på onsdagen blir det känt om George W Bush lyckas få med både Sharon och Abbas på den färdplan för fred som han har stakat ut.
Christer Fridén, Aqaba
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".