Pensionssparares pengar skyddas bättre i livbolag

Livförsäkringsbolagen har länge kritiserats för att styrelsernas ledamöter inte är oberoende och därigenom inte alltid tillvaratagit pensionsspararnas intressen i första hand. Nu är en förändring på gång. Länsförsäkringar Liv har bestämt att hälften av styrelsen ska representera konsumenternas intressen.
Förändringen välkomnas av Finansinspektionens ordförande Bengt Westerberg. – Jag tycker det är bra. Deras tanke är att ta in fler externa ledamöter i livförsäkringsbolagets styrelse och jag tycker det är ett steg i rätt riktning. På vilket sätt då? – Tidigare har man haft många interna representanter i de här livförsäkringsbolagens styrelser. Det har varit svårt för de få externa ledamöterna att stå emot, tror jag. På det här sättet får man en tydligare representation från personer som inte har intressekonflikter på det sätt som interna representanter kan ha, säger Bengt Westerberg. Livbolagen förvaltar stora summor för landets pensionssparare. Det är självklart att styrelsen bara ska ha spararnas intresse för sina ögon, inte att den använder medel från livbolagen för att till exempel stötta förluster i ett sakförsäkringsbolag eller gå till aktieägarna. Men eftersom det är vanligt att personer från samma krets sitter i styrelsen för ägaren, sakförsäkringsbolag och livbolag så finns misstankar om att livbolagens styrelser inte alltid gått spararnas ärenden. En kritiserad affär var när Skandia i början av året sålde sin kapitalförvaltning till en norsk bank, för drygt 3 miljarder kronor. Pengarna hamnade i moderbolaget Skandia AB:s kassa, inget gick till livspararna. Regeringen reagerade på affärer Regeringen har reagerat på den här och andra liknande affärer och givit finansinspektionen i uppgift att utreda frågan. Klart är att en svängning är på väg. Fler oberoende personer kommer snart att sitta i livbolagens styrelser. Vid årsskiftet ska hälften av Länsförsäkringar Livs styrelse vara personer som inte har koppling till Länsförsäkringar, och andra livbolag lär snart följa efter, tror Bengt Westerberg. – Det har redan skett förändringar och jag tror det kommer ske i ganska snabb takt här framöver, säger Finansinspektionens ordförande Bengt Westerberg.
Sören Granath

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".