Tunn och mer svårbekämpad olja

Kustbevakningens har slutat ta upp olja utanför Österlen i Skåne. Spaningsflygningar visar att de stora tjocka oljebältena är borta och kvar är tunn olja som inte går att bekämpa. På stränderna ligger den kletiga oljan kvar. Frivilliga fick på onsdagen för första gången hjälpa till med saneringsarbetet.
– Jag blev alldeles gråtfärdig, det är jättetråkigt. Det känns som att nu vill man verkligen hjälpa till när det hänt en sådan här grej så att man kan nyttja stränderna igen och att det funkar för att i sommar att bada här, säger Susanna Blondman. Förstörda stränder – Det ser hemskt ut, inget roligt att se. De här vackra stränderna som är så är härliga att vistas på förstörda egentligen. Vi får ta tag i det och göra rent det, säger Mikael Söderkvist. Hundratals personer har idag arbetat med saneringen. Spadar, skyfflar och muskelkraft gör jobbet längs den 2 mil långa och förorenade sträckan. Olja i öronen – Det är rätt hårt. Det känns som att man har olja ända upp i öronen. Det är två mil kvar, vi har gjort hundra meter. Det är drygt, säger Kristian Schenz som är värnpliktig. Hur känns det att se den här röran och den här smeten? – Ja, det är svårt att förstå hur mycket olja som finns där ute egentligen. Det flyter in mer och mer. Där vi har rensat är det snart lika mycket olja till. 950 ton olja Ute till havs har tidigare kustbevakningen tagit upp ungefär 950 ton olja, men på onsdagen har de knappt fått upp någonting alls. Oljan har blivit tunnare, vinden tilltagit och vågorna har slagit sönder och spritt oljan på ett större område. Hög beredskap Kustbevakningen inväntar provresultat från Norge som visar om oljan suger åt sig vatten och sjunker eller ligger en bit under utan. Därför måste man fortfarande hålla hög beredskap även om man i nuläget inte behöver ha lika många miljöfartyg till havs. Det havererade fartyget läcker fortfarande olja men inte i samma mängd och av tunnare konsistens. Saneringsarbetet kommer ta lång tid och turistsäsongen kan vara hotad. En miljon turister – Ja, Ystadkommun, här passerar varje år ungefär en miljon turister så kommunens näringsliv, alla små eller medelstora företagare och alla invånare är mer eller mindre berörda av den turism som kommer hit. – Nu påstår expertisen att det ska gå att sanera hyggligt väl den här stranden så till den stora säsongen borde sanden vara putsad men sen så vet man ju inte vad som sjunkit ned till botten, säger Itta Johnson, turist- och informationsansvarig på Ystads kommun, reporter
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".