Lantbrukare kräver hårdare tag mot djuraktivister

Djurrättsaktivisterna får våldsam kritik vid Lantbrukarnas riksförbunds stämma i Göteborg. En lång rad talare tog avstånd från det ökande antalet aktioner från militanta aktivister och krävde stöd för pälsuppfrödare och äggproducenter.
Samtidigt kritiserade många miljöpartiet som vid sin kongress sa ja till att befria djur som far illa. Stig Janesson från Ljungby var en av de som reagerat. – Jag tycker att man har överlåtit till enskilda personer att ta ställning i frågor som djurskyddsmyndigheter egentligen hanterar. Man är nära rättssäkerhetetens gränser. Det var många LRF-ombud som var upprörda över beslutet på miljöpartiets kongress att godkänna aktioner där djur som lider befrias, det man kallar nödvärn för djur. Sluta lägga sig platt Det är att lägga sig platt för de militanta djurrättsorganisationerna, menade flera av LRF:arna som på nära håll sett pälsafarmer eller hönserier utsättas för sabotage eller hot. – Jag tror att de allra flesta lantbrukare känner att man måste stötta dessa pälsuppfördare i deras situation. De flesta vet att det i många kan handla om svinuppfödare, höns, eller broilergårdar. Man känner att man inte vet var det slutar, säger Ulrica Regen, lantbrukare utranför Falkenberg. Men det här handlar ändå om opinionsarbete från människor som tycker det här är fel. Är det inte rätt att de framför sin åsikt? – Självklart får man framföra sina åsikter och tycka det är fel. Men man ska inte gå på enskilda företagare. De utsätter enskilda företagare för mobbning och det är inte acceptabelt. LRF:stämman kommer nu ta ett uttalande till stöd för drabbade uppfödare och med krav på hårdare tag från samhället mot aktivisterna. Det är nödvändigt anser Stig Janesson från Ljungby: – Jag tycker våra politiker hukar. Man kan inte låta gatans parlament ta över rättssäkerheten i det här fallet. Man måste ställa sig på enskilda företagares sida och klart deklarera att så länge man följer svensk lagstiftning så kan man inte angripa enskilda näringsidkare, säger Stig Janesson, LRF-ombud från Ljungby i Småland.
Daniel Rundqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".