Jan Björklund vill slopa värnskatten, Maud Olofsson vill avvakta. Montage: SR, Foto: Scanpix

Borgerlig oenighet om värnskatten

De borgerliga partierna i alliansregeringen är oeniga om värnskattens framtid. Finansminister Anders Borg tror inte att värnskatten kan tas bort nästa mandatperiod heller. Centerpartiet har inga invändningar men folkpartiet är starkt kritiskt, liksom akademikerfacket Saco och Svenskt Näringsliv.

Finansminister Anders Borg har redan tidigare fått kritik för att han inte avskaffat den här särskilda skatten för höginkomsttagare, men nu säger han att han inte räknar med att kunna slopa den under nästa mandatperiod heller.

– Jag tänker inte säga till väljarna att det är något vi kan lova, för det tror jag inte att vi kan, säger finansminister Anders Borg.

Inför valet för två år sedan sa alliansen att värnskatten för höginkomsttagare skulle avskaffas om de vann valet. Sedan enades de om att trots allt behålla skatten fram till nästa val 2010. Nu säger Anders Borg alltså att han inte tror att värnskatten kan avskaffas före valet 2014.

Anders Borg, som leder en moderat arbetsgrupp om skatterna, säger att om regeringen vinner nästa val kommer den vara tvungen att prioritera, och det är viktigare att sänka skatterna för människor med lägre inkomster genom ytterligare jobbskatteavdrag.

Även centerledaren Maud Olofsson är osäker på om det går att slopa värnskatten nu när det blir sämre tider. Hon håller med Anders Borg om att det är viktigare att sänka skatterna i vanliga inkomstlägen. Dessutom vill hon sänka arbetsgivaravgifterna.

– Värnskatten tycker jag inte är någon bra skatt men jobbskatteavdrag och arbetsgivaravgifter går före så länge vi har det som vi har det. Det är en jobbskapande politik. Vi behöver fler människor i arbete, vi behöver fler företag som både har råd och vågar anställa, säger Maud Olofsson.

Akademikerfacket Saco och svenskt näringsliv är däremot mycket kritiska mot Anders Borg. Inte heller folkpartiledaren Jan Björklund håller med finansministern.

– Värnskatten är en straffskatt på utbildning och vi har varit överens i Sverige att värna om principen hälften kvar, att man ska få behålla hälften av en inkomstökning. Värnskatten bryter ju mot det så vi tycker den bör avskaffas. Jag menar att vi bör prioritera det under nästa mandatperiod, säger folkpartiledaren Jan Björklund. 

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".