Fler tvingas anmäla sig. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Varselläget det sämsta på många år

Uppdaterad 17:45
Inte sedan i början av 1990-talet har så många personer varslats om uppsägning som under årets oktobermånad. Nästan 20 000 personer fick reda på att de riskerar att bli av med jobbet.

90 av dem finns på Volvo Penta i Vara där Elisabet Johansson arbetar.

– Alla  blev chockade tror jag, vi hade inte riktigt räknat med det här. Det har varit nedgång med ordrar och sådant, så vi förstod ju att något skulle hända, men inte att så här många skulle få gå, säger hon

Mer än var tredje anställd varslades om uppsägning på Volvo Penta i mitten av oktober. Av de 19 521 varslen kom mer än hälften inom just tillverkningsindustrin, framför allt i Västsverige hos fordonstillverkarna och deras underleverantörer.

Inte sedan hösten 1992 har det varit så stora varseltal som nu. Mycket kan tillskrivas osäkerheten i spåren av finanskrisen, säger den centerpartistiske statsekreteraren Jöran Hägglund som ska samordna åtgärderna mot varslen näringsdepartementet.

– Jag tror att det framför allt beror på att man vill vara säker på att kunna ha rörelsefrihet. När man väl sedan vet hur lågkonjunkturen ser ut efter finanskrisen vill man nu ta till åtgärder för att ha att parera med sedan när man väl se hur det faktiskt kommer att se ut i den reala ekonomin.

I sådana fall, är det en form av säkerhetsvarsel?

– Ja, jag uppfattar det ändå så, väldigt mycket, därför att det har tagit tvärstopp på ett sätt som det aldrig någonsin tidigare har gjort, säger statssekreterare Jöran Hägglund.

Ingen vet hur många av dem som nu varslas som kommer att gå ut i arbetslöshet, men enligt industrifacket IF Metall är det inte fråga om varsel för säkerhets skull.

– Det är många som har blivit varslade och många kommer att bli uppsagda. Jag har varit och rest runt mycket och varit på företag där antalet uppsagda blev precis det antal som blev varslade. Sedan ska man komma ihåg att fordonsindustrin har varslat flera gånger, de har höjt sitt varsel eftersom det har varit sådan nedgång i ordrarna, så det här är mer dramatiskt än vad regeringen vill inse, säger förbundsordförande Stefan Löfven.

AMS generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist spår också tuffa år på arbetsmarknaden.

– Jag tror att 2009 och 2010 kommer att bli ganska tuffa år på arbetsmarkanden, säger hon.   

Räcker de anslag ni har fött att möta den situation som väntar?

– Jag kommer inte tveka att signalera om jag känner att resursbehovet är större än vad vi för närvarande har. Skulle det vara på det sättet att resurser behövs får nästa år får jag återkomma till regeringen.

Anders Jelmin
anders.jemlin@sr.se

I samarbete med Sveriges Radio Skaraborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista