Småhusbyggandet minskar. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Färre jobb när småhusbyggandet minskar

Småhusbyggandet i landet minskar nu dramatiskt på grund av finansoron och en sämre konjunktur. Minst 800 personer kommer att förlora sina jobb. Branschorganisationen TMF, Trä- och Möbelindustriförbundet, gör en drastisk nedskrivning av sin prognos.

– Det kommer att byggas 39 procent mindre enligt våra prognoser. Det är allvarligt. Om man jämför med 2007 så innebär det en 50-procentig minskning, säger Daniel Wennick på Trä- och Möbelindustriförbundet, TMF.  

Nästa år kommer det bara att byggas 7 000 småhus i landet, enligt TMF:s nya beräkning. Detta drar också ned det totala  bostadsbyggandet i landet, som nästa år bara blir 22 000 bostäder. 

Nedgången i byggandet vill TMF förklara med oron på arbetsmarknaden, men också med bankernas tveksamma attityd till regeringens krispaket på finansmarknaden. 

De 63 småhusföretagen i TMF sysselsätter i dag omkring 4 000 anställda, men nu räknar man med att minst 800 kommer att förlora sina jobb. 

Men nedgången slår mot ännu fler. För varje småhusbygge räknar man med att det går åt ytterligare en och en halv hantverkare. Så när TMF nu drar ner prognosen med 3 500 hus nästa år, motsvarar det 5 000 färre jobb för elektriker, målare och VVS installatörer.  

För att bryta den nedåtgående trenden önskar TMF att regeringen inför en miljöhuspremie för de som bygger nya energisnåla hus. Framför allt vill TMF få bort den inlåsningseffekt som den nya reavinstskatten innebär. 

– Genom att ta bort skatten på uppskjuten reavinst, som skapar en inlåsande effekt på bostadskonsumenterna, så skulle regeringen se till att folk blev mer intresserade av att röra på sig och byta boende, säger Daniel Wennick på Trä- och Möbelindustriförbundet, TMF.  

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".