Regeringen oenig om vård åt gömda

Utredningen om nationella regler kring vård åt gömda flyktingar dröjer. Enligt kristdemokraternas ledare Göran Hägglund är regeringen fortfarande inte överens om direktiven till utredningen.

Som Ekot tidigare har berättat har 9 av 21 landsting valt att ta egna beslut som ger flyktingar rätt till vård, eftersom alliansregeringen inte har lyckats komma överens om en nationell lagstiftning.

– Det finns en hel del olika saker som måste redas ut, som handlar om hur många personer det rör sig om, hur eventuella kostnadsansvar ska fördelas och en lång rad frågor som rör de rättsliga aspekterna på det här. Sedan är det ju så att partierna har lite olika ingångar i den här frågan, säger Göra Hägglund.

Det handlar om de gömda flyktingarna i Sverige, enligt Migrationsverket mellan 10 000 och 40 000 människor som bara har rätt till den allra mest akuta vården, och som ska betala för den. Det här betyder till exempel att papperslösa barn i Sverige inte har samma rätt till vård som andra barn. Och som Ekot berättade på måndagen har flera landsting nu antagit egna regler och valt att gå längre än lagstiftningen.

Kristdemokraterna har länge drivit på frågan, men framför allt moderaterna har bromsat. Mycket eftersom det både blir en migrationsfråga och en sjukvårdsfråga. Men Göran Hägglund trycker på det senare.

– Jag kanske präglas lite grann av att jag ansvarig för sjukvårdsfrågorna i regeringen, men så tycker jag att det här är en fråga om att ge vård till människor som behöver vård och att det finns en grundläggande mänskliga rättighet som vi måste möta här, säger han.

Men när det blir ett färdigt förslag i frågan kan Göran Hägglund inte svara på i dag.

– När vi kan få fram ett förslag vågar jag i dag inte ha en bestämd uppfattning om, och ännu mindre om när en ny lagstiftning kan komma att gälla.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".