Populärt i bra tider.

Svenskarna äter mindre kött i dåliga tider

När matpriserna stiger och tiderna blir sämre äter svensken mindre av kött. När lönerna stiger blir det i stället mer kött och mindre potatis. Det här visar en kommande rapport om hur prisförändringar påverkar våra matvanor som Jordbruksverket presenterar i dag, tisdag.

– Det finns flera orsaker till det, bland annat utgör kött en relativ stor andel av hushållens livsmedelsbudget, och då får ju prisförändringarna en större effekt i plånboken, säger Helena Lööv, utredare på Jordbruksverket.

Det blir mindre av kött och charkprodukter, eller åtminstone enklare billigare sorter, på våra matbord när matpriserna går upp. Det visar Jordbruksverkets jämförelser mellan priser och inkomster, och konsumtion från 1980 och framåt.

I stort sett alla livsmedel påverkas mer eller mindre av hur priserna går upp eller ner jämfört med övriga varor, men köttet är alltså det absolut tydligaste exemplet. Och när lönerna ökar är det därmed också köttkonsumtion som drar iväg mest, eftersom det ses som en form av lyx, enligt Helena Lööv.

Men för potatis är utvecklingen motsatt.

– Potatis är ju klassad som en basvara, som i stället för att konsumtionen ökar när inkomsterna ökar så minskar det. När man blir rikare äter man mindre potatis till förmån för exempelvis kött, säger Helena Lööv.

Undersökningen är unik i sitt slag, även om den bekräftar de teorier som brukar komma från till exempel branschhåll. Jordbruksverket har jämfört sju olika livsmedelsgrupper, och alla påverkas mer eller mindre av priser och löneutveckling.

Det stora undantaget är mjölk, där vi svenskar druckit allt mindre de senaste åren oavsett hur priserna gått upp eller ner, och det visar att även andra faktorer kan påverka middagsbordet, menar Helena Lööv.

– Det kan till exempel vara hur befolkningen ändras, inställningen till hälsa och mattrender. De här faktorerna kallas då ickeekonomiska faktorer som är lite svårare att mäta, säger hon.

Men i stort så är det alltså ändå priser och löner som till stor del styr våra inköpslistor. Och efter att till exempel priserna på nötkött gått upp nu i år har också branschen sett en vikande köttförsäljning.

Men hur mycket plånboken styr våra val skiftar, iallafall bland en del matkunder i Jönköping.

– Det är klart att om det är saker som går upp mycket får man titta på hushållskassa. Men vi lägger rätt mycket på maten och det tycker vi är okej att göra, säger matkunden Lennart Reinblad.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".