Nej till flyktingläger utanför EU

Storbritanniens förslag om läger för asylsökande, långt utanför EU:s gränser för att minska flyktingströmmarna till medlemsländerna, avvisas av EU-kommissionen. Däremot kan det bli speciella läger vid EU:s yttre gränser.
Britterna har försökt att få med sig övriga EU på mycket tuffa tag mot asylsökande som vill komma till EU. Men kommissionen säger nu nej, erfar Ekot. Viss förståelse finns Visserligen finns förståelse för problemen. Men att inrätta speciella uppsamlingsläger långt utanför unionen är att gå för långt, förklarade bland annat den ansvarige kommissionären Vittorino vid överläggningar idag. Ja till filtreringsregler Kommissionen säger däremot ja till att speciella filtreringsläger inrättas vid EU:s yttre gränser, alltså där unionen slutar, för att pröva om människor har skäl att få asyl. Sverige är nöjda Det här beskedet välkomnas bland annat i Sverige. Flyktingminister Jan O Karlsson har tidigare uttalat kritik mot modellen. Besvikna britter Britterna däremot lär bli besvikna, och kan mycket väl komma att fortsätta driva frågan vid EU:s toppmöte om ett par veckor. I Storbritannien har nämligen kritiken varit hård mot, vad många anser är, för stora strömmar av flyktingar. Tony Blair har agerat för att få ned flyktingströmmarna, och bland annat föreslagit att EU inrättar läger långt från unionen för att där pröva människors asylrätt. Men dagens rapport är ett bakslag för de brittiska ambitionerna.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".