Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Medlemmarna är förbaskade på regeringen”

Regeringen kommer ta upp frågan om sänkta skatter för lantbruket i höstens budgetarbete. Det lovade jordbruksminister Ann-Christine Nykvist när hon talade på stämman.
Applåden för jordbruksministern var en smula avvaktande. Inte så konstigt kanske med tanke på den senaste tidens flera arga utspel mot regeringen från lantbrukarhåll. Svekdebatt Det som främst orsakat svekdebatten är bland annat att tidigare löften om sänkt skatter bl a på diesel skjutits på framtiden. Mikael Bäckström som är lantbrukare från Aneby har svårt att svälja det han kallar regeringens svek. – Medlemmarna är milt sagt smått förbaskade på att man inte ställer upp, man känner en vanmakt när man inte har med sig sina politiker. Man ser inte oss som den tillgång som vi ändå är för hela landsbygden. Olja på vågorna Jordbruksministern försökte i sitt tal gjuta olja på vågorna genom att betona lantbrukets betydelse för den svenska ekonomin. Men det enda hon kunde lova konkret var att frågan om lantbrukets skatter åtminstone ska upp till diskussion i höstens budgetförhandlingar. – Jag har förståelse för att man reagerar samtidigt måste man sätta det här i ett större sammanhang. Vi måste föra en ansvarsfull ekonomisk politik och det innebär att vi ibland inte kan genomföra reformer riktigt i den takt som vi har tänkt oss. Orättvis kritik Inom LRF anser många också att Ann-Christin Nykvist är mer konsumentminister än jordbruksminister. Den kritiken anser hon dock själv är orättvis. – Att jag pratar om konsumenter innebär inte att jag på något sätt inte ägnar mig åt jordbrukspolitiken eller att jag skulle glömma bort primärproduktionen. Steg framåt LRF-ordföranden Caroline Trapp ansåg ändå att jordbruksministerns premiärbesök på stämman var ett steg framåt efter alla hårda ord. – Det finns både bu och bä om jordbruksministern kan jag väl säga och det Ann-Christin sade idag tycker jag vittnar om att hon satt sig in i en hel del frågor och att hon satt sig in i en hel del fårgor, sade hon.
Daniel Rundqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".