Israel stoppar olagliga bosättningar

Israel kommer att köra bort de olagliga bosättarna från de palestinska områdena. Det lovade Israels premiärminister Ariel Sharon under samtalen med USA:s president George Bush och palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas i Aqaba i Jordanien idag.
För många palestinier var det viktigt att höra att Israel nu är berett att stoppa de illegala bosättningarna. Problemet är bara att israeler och palestinier har helt olika uppfattningar om vilka bosättningar som inte är lagliga. Enligt palestinierna är egentligen alla bosättningar olagliga. Enligt israelerna är det bara några. Och då gäller det ofta avsides belägna, nya, ibland provisoriska byggen. En del bara gjorda som en israelisk markering för att störa palestinierna. Och Ariel Sharon lämnade inte heller några löften i dag om hur många bosättningar det kan röra sig om som faller under den israeliska definitionen av illegala bosättningar. Men Sharon, som ofta uppfattas som alla bosättares vän, har alltså lovat att åtminstone göra något åt, de av palestinierna, hatade bosättningarna. Och hans löfte kan skapa problem för honom hemma i Israel, där bosättningarna på palestinska områden, av en del uppfattas som en av de grundstenar som bygger upp Israel. Palestiniernas premiärminister Mahmoud Abbas lovade för sin del, under toppmötet i Aqaba i dag, att kräva av alla palestinier att de lägger ned vapnen i kampen mot Israel. Däremot kommer man att fortsätta den här kampen. Men då med fredliga medel. Och det finns nu också hopp om att den största militanta organisationen, Hamas, kommer att acceptera en vapenvila. Men bara om det finns bevis för att Israel tänker lämna de ockuperade områdena. Och att jaga bort några bosättare är ju inte riktigt det samma som att släppa greppet över Västbanken och Gaza.
Christer Fridén, Aqaba
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".