Chefer får gå när lokala kanaler sparar

Det är cheferna på Sveriges Radios lokala kanaler som får gå när P4 ska spara 47 miljoner kronor. Det kom fram när förslaget till hur besparingarna ska gå till presenterades på onsdagen i Radiohuset.
Ett 40–tal chefstjänster slopas runtom på de lokala stationerna. Sämre program – Det är det vägvalet vi har gjort att försöka spara på chefsnivå istället för att spara bland medarbetarna. Skulle vi ha gjort det skulle de förmodligen direkt märka att det blev färre lokala program eller sämre lokala program, säger Kjell Anderstedt, kanalchef på SR Dalarna. – Det vägvalet gjorde vi och jag tycker det är viktigt att hellre spara bland cheferna än bland medarbetarna. Kostnader ökat Orsakerna till besparingskravet på 47 miljoner är att Sveriges Radios budget skrivs upp med 2 procent varje medan kostnaderna har ökat med mellan 3 och 6 procent. Idag är det så att varje station har en egen kanalchef, administrativ chef och teknikchef. Kjel Anderstedt vill förändra organisationen så att tio regionchefer får ansvaret för två till tre kanaler vardera. Teknik och administration föreslås också bli mer centraliserade. Programchef bestämmer Nu ska Eva Blomquist som är programchef för lokalt och riks ta ställning till förslaget. – Ja, gruppen sade ju här själv att de rekommenderar ett förslag att vi skaffar tio regioner, att vi delar in landet i tio regioner, så att det får jag naturligtvis titta på. – Sedan finns det också ett förslag med färre regioner som sparar mer pengar men kanske också har andra nackdelar. Det där måste jag i detalj sätt mig in i.
Anna Tibblin Hansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".