Fler bör ordna jobb för handikappade

Samhall kan aldrig bli vad politikerna hoppats. Nu måste staten ordna fler arbetsplatser för människor med arbetshandikapp. Det föreslår statens utredare Jan Rydh på onsdagen.
– Samhalls problem är att det har ett omöjligt uppdrag, dels vara ett lönsamt företag, dels att se till att de människor som finns där utvecklas och kan komma tillbaka till jobbet, säger Jan Rydh. Samhall ska anställa arbetshandikappade som har svårt att få jobb på vanliga arbetsplatser, men statens utredare Jan Rydh konstaterar att Samhall inte klarar de mål som politikerna tänkt sig. Förutom att företaget går uselt ekonomiskt, anställs få, och de som jobbar där har ofta inget att göra. Dessutom är det få som lyckas få ett vanligt jobb efter att ha varit på Samhall. Fler än Samhall kan få pengar Jan Rydh vill att staten ska kunna bidra med pengar även till andra än Samhall, till exempel kommuner och lokala företag, för att de ska anställa arbetshandikappade. Målet är att männiksor med arbetshandikapp ska få vanliga arbeten. Detta ska uppnås med en trestegsraket. Först ska AMS och den arbetshandikappade tillsammans gå igenom vad som krävs för att han eller hon ska få jobb. Därefter ska den arbetshandikappade erbjudas ett tillfälligt jobb i Samhall eller nån annanstans under två år. Den som fortfarande inte fått fäste på arbetsmarknaden, ska sen erbjudas ett fast jobb, föreslår regeringens utredare Jan Rydh. Lovar inte fler jobb Jan Rydh lovar inte fler jobb med sitt system. Det beror på hur mycket pengar regeringen vill satsa, men de arbetshandikappade ska bli bättre bemötta av arbetsförmedlingen. – Man ställer frågan vad vill du, istället för detta erbjuder vi, säger Jan Rydh. Är det rimliga och realistiska önskemål, ska man ställa upp och bemöta det och det är en ändring i attityden.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".