Utredning om brittiska regeringens skäl för krig

I Storbritannien skall en parlamentskommitté utreda vilken information som fanns före Irakkriget om Saddams Husseins vapeninnehav och om den brittiska regeringen överdrev eller förvanskade den informationen, för att rättfärdiga kriget.
Premiärminister Tony Blair lovade idag att samarbeta fullt ut med kommittén. Men det är inte bra nog för Blairs motståndare som kräver en offentlig, oberoende utredning. Stormig debatt I en ofta stormig debatt i underhuset gick den konservative oppositionsledaren Iain Duncan Smith i spetsen för kraven på en offentlig utredning om anklagelserna att den brittiska regeringen skall ha kryddat till underrättelseuppgifter om Saddam Husseins vapeninnehav, i syfte att rättfärdiga Irakkriget inför en skeptisk hemmaopinion. Ingen, förkunnade Duncan Smith, tror längre på nåt premiärministern säger: Blair försvarade sig Men Blair tillbakavisade med hetta alla anklagelser. Allt material regeringen lade fram i sin beviskatalog mot Saddam Hussein förra hösten var grundat på underrättelsetjänsternas bedömningar. Och inget av det förvanskades av politiska skäl sade Blair. Offentlig utredning onödig Och en offentlig oberoende utredning är inte nödvändig enligt regeringen. Det räcker med att parlamentets speciella säkerhets- och underrättelseutskott utreder. Blair lovade att ge utskottet tillgång till allt material det behöver. Men oppositionen har drivit fram en omröstning för att försöka tvinga fram en offentlig utredning. Om Blair förlorar den hänger på hur många i hans eget parti som är beredda att rösta emot regeringen.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".