Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Polischef avfärdar JO-kritik

Publicerat torsdag 5 juni 2003 kl 05.00
Förundersökningen kring polisinsatsen på Hvitfeldtska gymnasiet under EU-toppmötet i Göteborg är nästan klar. Den misstänkte, kommenderingschefen Håkan Jaldung, har läst den och kommenterar nu för första gången det Justitieombudsmannen anklagar honom för.
– JO anser att de beslut jag tog i samband med ingripandet på Hvitfeldtska gymnasiet inte var rättsligt grundade och där har jag en annan uppfattning, säger Håkan Jaldung. Ekot har läst Justitieombudsmannens, JOs, delgivning av misstanke till Håkan Jaldung. Jaldung är skäligen misstänkt för olaga frihetsberövande, alternativt grovt tjänstefel eller tjänstefel. Det gäller både avspärrningen av Hvitfeldtska gymnasiet, den containermur polisen byggde kring de 600 på skolan, och att så många som 450 sedan greps. JO tycker inte att det fanns grund för något av det. Jaldung stöder sig på Polislagen Håkan Jaldung lutar sig mot Polislagens paragraf 23. Där står att om det föreligger risk för brott som skulle utgöra allvarlig fara för liv eller hälsa, eller omfattande förstörelse, får polisen spärra av och kroppsvisitera. Jaldung säger att det hotet fanns. Han hade underrättelser om att det burits in sten, järnrör och andra tillhyggen på skolan. – På Hvitfeldtska träffades aktivister som förberedde brottslig verksamhet och det är något helt annat än att tala om demonstranter, säger Håkan Jaldung. Det är viktigt att ha klart för sig att vi talar om aktivister. Justitieombudsmannen skriver i delgivningen att situationen inte alls var så allvarlig och därför var paragraf 23 inte tillämplig. Håkan Jaldung hade ingen rättslig grund för det han gjorde, men JO:s slutsatser ger Jaldung inte mycket för. – Han var inte här, han var i Stockholm, säger Jaldung. Han har sin uppfattning och sitt underlag och vi har vårt. Som tur är är det så i Sverige att de här frågorna prövas av domstolar och det kommer kanske även denna fråga att göra. Även om JO skulle ha fel om hotbilden, skriver han i delgivningen, ger polislagen ändå inte rätt att frihetsberöva så många, så länge. Avspärrningen olaglig Containermuren blev de facto en fängelsemur, även om det inte var tanken. När muren byggdes var inte alla därinne misstänkta för brott och därför var inspärrningen olaglig, enligt den bedömning JO gör i delgivningen. De brott Håkan Jaldung misstänks för kan alla ge fängelse.
Kristina Hedberg och Sanna Klinghoffer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".