Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få nyheter i partiledarnas EMU-debatt

På onsdagskvällen hölls den första offentliga debatten om EMU och euron inför folkomröstningen i höst. Det handlade mindre om hårda ekonomiska fördelar och nackdelar och mer om tro och övertygelsen om att EMU är bra eller dåligt för jobb och välfärd, demokratisk inflytande eller utanförskap. Statsminister Göran Persson talade inte oväntat om det goda med EMU.
– Jag har sett euron växa fram och jag har följt processen, sa Göran Persson. Ibland har jag tvekat men nu känner jag mig trygg. Det här är bra för Sverige och jag vill att vi ska gå med i september för jhobbens skull och för välfärden. Ulla Hoffman, vänsterpartiet: – Folkomröstningen i september handlar i första hand om makt och demokrati, sa Ulla Hoffman. EMUs ekonomiska politik är en gång för alla fastlaggd. Det är som om man satt på autopiloten i ett flygplan och slängt nyckeln i sjön. Jag säger ja till välfärd, ja till arbete, ja till jämställdhet och demokrati och därför nej till EMU. Bo Lundgren, moderaterna: – Jag kan redan ge Ulla Hoffman svaret att den som vill ha ett Sverige där fler jobbar, där tillväxten ökar och där välståndet ger möjlighet både till den ena och andra politiken, den säger ja till euron i höst, sa Bo Lundgren. Maud Olofsson, centern: – Vår riksbank fattar beslut om ränte- och penningpolitiken och vår riksdag fattar beslut om finanspolitiken, om hur vår välfärd ska fungera, sa Maud Olofsson. Om vi röstar ja i september flyttar ränte- och penningpolitiken till ECB i Frankfurt. Lars Leijonborg, folkpartiet: – Vad folkomröstningen handlar om är om vi ska vara med i det här, sa Leijonborg. Det Ulla Hoffman sa om att sätta på autopiloten och kasta bort nycklarna är idiotiskt, men varför skulle de demokratiska företrädarna för 300 miljoner människor ha hittat på något så idiotiskt? Nu finns det och frågan är om våra nio miljoner människor ska läggas till de 300 och vara med på den stora marknaden. Peter Eriksson, miljöpartiet: – Runt om i Sveriges lägenheter och stugor är man mer orolig för att det inte längre går att påverka, för att makten har flyttats ännu längre bort och för att rösten till riksdagen inte ska spela någon roll, sa Peter Eriksson. Det är det utanförskapet vi borde diskutera. – Jag vill ställa en fråga till Ulla Hoffman om utanförskapet, sa Göran Persson. Varför tror hon att de baltiska staterna vill gå med i EU och EMU, när det är så risigt och eländigt det hon beskriver? Ulla Hoffman svarar: – Får jag först säga till Göran persson att det är ungefär 185 länder som står utanför EMU, sa vänsterpartiets Ulla Hoffman. Huvuddelen av vår export går till länder utanför EMu och det är ett centralstyrt projekt som riskerar att skapa nya låsningar eftersom det säger att det ska vara likriktning istället för mångfald.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".