Antidpressiv medicin kan skapa beroende

Sveriges mest sålda antidepressiva medel Zoloft kan skapa beroende hos patienter, det varnar Världshälsoorganisationen, WHO, för. I flera år har patienter som ätit Zoloft hävdat att man kan bli beroende av medicinen, men problemet förnekas av läkemedelsindustrin.
Ann-Christin Selestad i Malmö fick Zoloft mot sömnsvårigheter, men när hon skulle sluta med preparatet fick hon kämpa i över två månader innan hon blev av med abstinensen. – Jag vaknade på morgonen och var så yr att jag fick hålla mig i väggarna, berättar Ann-Christin Selestad. Jag var fruktansvärt ljudkänslig och kunde inte sitta i kafferummet på jobbet för att ljudet var för högt. Hjärtat slog inte regelbundet och hade jag vetat att det var en risk med tabletterna hade jag aldrig tagit dem. Hade du fått någon information om detta? – Inte det minsta, ingen hade sagt något om riskerna, säger Ann-Christin Selestad. Zoloft, som är Sveriges mest sålda antidepressiva medel, äts av nästan 100 000 svenskar varje år. Ber om hjälp Allt fler av dem vänder sig nu till patientföreningar i landet och ber om hjälp för att de inte klarar av att sluta med preparatet. Staffan Utas arbetar för Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende i Uppsala. – De som vänder sig till oss har gång på gång försökt göra sig förstådda med läkarna men det har förnekats att det skulle vara abstinenssymptom, säger Staffan Utas. Ger patienter stöd På WHO har man under flera år samlat uppgifter om de nya antidepressiva medlen, de så kallade SSRI-preparaten där Zoloft ingår, ger man patienterna stöd i sina berättelser. Enligt chefen för WHO:s biverkningsregister, Ralph Eduards, är det helt klart att ett preparat som Zoloft kan vara beroendeframkallande för vissa människor. – Folk kan inte sluta äta medicinen och om de skulle sluta så får de besvär. De får symtom som de inte hade känt innan de började äta medicinen, säger Ralph Eduards. Inte fysiskt beroendez På läkemedelsbolaget Pfizer, som tillverkar Zoloft, säger man att patienter som slutar med sina tabletter kan få vissa besvär när de ska sluta. Enligt tillverkare är besvären dock. Det är inte frågan om ett beroende, säger Inger Allenius, medicinsk chef för neuroverksamheten på Pfizer. – Jag kan bara säga att Zoloft inte ger något fysiskt beroende och det är även uppfattningen hos psykiatrikerkåren i Sverige, så det är vi tämligen säkra på, säger Inger Allenius. Att problemet förnekas tror Ralph Eduards på WHO beror på att man är rädd att försäljningen ska minska om preparatet förknippas med beroende, vilket kan föra tankarna till narkotika. – Industrin vill sälja produkterna och ett stort problem för dem är kopplingen till narkotika. Det i synnerhet industrin som inte vill erkänna att det här problemet finns, Ralph Eduards.
Jonas Alsgren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".