Liberias president åtalad av krigstribunal

Liberias president Charles Taylor har åtalats för krigsförbrytelser begångna under inbördeskriget i grannlandet Sierra Leone. Åtalet har väckts vid den FN–stödda krigsförbrytartribunalen i Sierra Leone och Taylor är nu efterlyst av Interpol.
Åtalet Taylor står inför gäller hans inblandning i grannlandet Sierra Leones inbördeskrig. Taylor stödde, manipulerade och till stor del kontrollerade rebeller i Sierra Leone – framförallt de beryktade RUF-rebellerna. RUF: s signum var att amputera armar och ben på oskyldiga civila, också små barn och de tvångsrekryterad barnsoldater. Åklagaren för Sierra Leones krigsförbrytartribunal håller Taylor huvudansvarig för brott som begicks under kriget. Åklagaren sade att han förväntade sig att Ghanas regering skulle respektera internationell lag, häkta och överlämna Taylor. Men Ghanas utrikesminister, Nana Akufo-Addo, hävdade att landet inte mottagit någon formell begäran. Dessutom, tillade han, så hjälper det knappast fredssträvandena i Liberia att arrestera landets president. På onsdagskvällen flög således Charles Taylor skyndsamt hem till Liberia, i Ghanas regeringsplan.
Marianne Kihlberg, Johannesburgs
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".