Stockholms fastighetspriser stiger snabbt

På onsdagen kommer Riksbanken med besked om räntan, de flesta bedömare väntar sig att repräntan, som påverkar bolånen, kommer att sänkas ytterligare. De allt lägre räntorna har fått priset på villor och bostadsrätter att stiga trots de dåliga tiderna. Stockholm är nu en av de städer i världen där fastighetspriserna har stigit snabbast, enligt den brittiska tidningen The Economist.
The Economist har gjort en kartläggning över fastighetspriserna och enligt den ligger Stockholm på tredje plats efter Dublin och London på The Economists lista över brantast stigande fastighetspriser sedan 1995. 99 procent dyrare Räknat i reella värden och med hänsyn tagen till inflationen steg fastighetspriserna i Stockholm med 99 procent. Den svenska huvudstaden är dock fortfarande en bra bit efter ettan Dublin med 195 procent, och London med 136 procent. Snabbare än någonsin The Economist publicerar sedan förra året regelbundna översikter över fastighetsprisernas utveckling i 13 industriländer. Tidningen konstaterar nu att i många av länderna har priserna under de senaste sju åren stigit snabbare än någonsin förr och att låga räntor lett till mer bostadslånande och stigande priser. Femte plats Tittar man på prisstegringen i de jämförda länderna som helhet ligger Sverige på femte plats efter Irland, Storbritannien, Nederländerna och Spanien. Allt är dock relativt. På The Economists lista över vad man i snitt får betala för en trea på hundra kvadratmeter i storstäderna i de tretton länderna, ligger Stockholm fortfarande lågt – fyra från slutet. Dyrast är London, New York och Tokyo – billigare än Stockholm är bara Amsterdam, Toronto och Bryssel.
Agneta Ramberg, London
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".