Allt billigare låna till bostad

En räntesänkning från Riksbanken innebär att bolånen blir ännu billigare. På bara ett års tid har dom svenska bolåneräntorna gått ner med mellan 1 och 2 procentenheter beroende på om det är rörlig eller bundna räntor. Det gör att den som köper en bostad idag i många fall får boendekostnader som kan vara 10 000 eller 20 000 kronor lägre om året än den som köpte samma bostad för ett år sedan.
När riksbanken i maj 2002 ansåg att en konjunkturuppgång var på väg steg räntorna och dom billigaste villalånen var då 5,45 % för rörlig ränta och 6,15 % för en bunden 2-årsränta. I dag är den rörliga villaräntan 4,5 % och 2årsräntan så låg som 4,1 %. Å kanske blir dom ännu lägre när riksbanken senare i veckan sannolikt återigen sänker räntan. Den utdragna räntenedgången sparar åtskillga tusenlappar för den som i dag på väg att köpa en bostad eller för den som ska lägga om gamla bostadslån. Att räntorna gått ner förstås en en direkt följd av att konjunkturen blivit sämre i stället för bättre. Lägre räntor har också bidragit till hålla uppe priserna på villor och bostadsrätter. Samtidigt är det svårt att göra beräkningar på i vilken grad som lägre räntor bromsat ett prisfall . eftersom priserna också beror av t ex löneöknignar, skattesänkningar, arbetslöshet eller förväntningar om framtiden. På bolåneinstituten finns det en allmänn tro att det dröjer ett tag innan räntorna börjar vända uppåt igen. Men om räntorna om ett par år är på en fortsatt låg mycket låg nivå , så är det ett tecken på dåliga tider och en svag konjunktur bitit sig fast, och då finns det kanske också blivit ett prisfall på bostäder och fastigheter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".