Påvens hundrade resa gick till Kroatien

Ingen påve har likt Johannes Paulus rest så mycket runt i världen. I kilometer räknat har påven över tre gånger tillryggalagt sträckan jorden till månen. På torsdagen gör påven en geografiskt kort, men historiskt anmärkningsvärd resa som går till Kroatien.
Även påvens företrädare Paulus VI sågs som en reslysten påve.Han gjorde nio utlandsresor. Idag gör Johannes Paulus sin etthundrade utlandsresa för ett femdagsbesök i Kroatien. Över tvåhundra länder har påven besökt och i hela 129 länder var han den förste påve som någonsin besökt landet. Ortodoxa Moskva och Belgrad är de enda huvudstäder som avsagt sig påvebesök. Mardröm dö på resa På senare år har den allt skruttigare påven tvingats dra ner på sina resor och för Vatikanen är det ett mardrömsscenario om den nu 83-årige påven skulle dö under en utlandsresa. En påves död innebär att han får en gudomlig status, och denna så kallade apoteos kan bara ske i Vatikanen. Påven ser betydligt piggare ut i dag än för bara ett år sedan och talet har genom intensiv träning blivit tydligare och han rör sig något lättare. Höjdpunkten på programmet i Kroatien är en saligförklaring av nunnan Marija Petrovic, som vigde sitt liv åt att hjälpa de fattiga. Helgonförklaringar ökat Ingen påve har beatificerat och helgonförklarat så många som Johannes Paulus, ett sätt att föra kristendomen närmare människorna. Påven har också medvetet satsat på bredare intellernationella kontakter. När han tillträdde 1978 hade Vatikanen 89 nuntier, motsvarande ambassadörer. Idag har lilleputtstaten Vatikanen diplomatiska förbindelser med 173 stater.
Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".