Läget i Liberia förvärras

Oroligheterna har fortsatt i Liberias huvudstad Monrovia efter onsdagens misslyckade försök att gripa och ställa Liberias president inför rätta för krigsförbrytelser i grannlandet Sierra Leone. Nu förvärras läget i Liberia.
– Det ser inte ljust ut utan det är en ytterligare humanitär katastrof som Liberia går igenom. Det hade man ju trott att efter valet 1997 så skulle det i alla fall vara över. Även om Taylor kom till makten så skulle det mänskliga lidandet vara över men nu ser det inte ljust ut, säger Mats Utas, antropolog i Uppsala och en av Sveriges experter på konflikterna i området. Lämnar sällan Liberia President Charles Taylor har varit mycket medveten om risken att ställas inför rätta inför krigsförbrytartribunalen i grannlandet Sierra Leone och han lämnar sällan Liberia. Men när rebellstyrkor i hans eget krigshärjade land inte hade långt kvar till huvudstaden hade Charles Taylor inget val. Han flög till Ghana på onsdagen för att försöka mäkla fred med gerillaledarna och då passade åklagaren på. Taylor efterlystes via Interpol men fick hjälp att fly tillbaka till Liberia. Det misslyckade försöket att ställa presidenten inför rätta oroar Mats Utas. – Det här sätter stopp för en snabb fred i Liberia. Det här kommer att förlänga kriget och Taylor blir mer och mer inmålad i ett hörn, han kommer att attackera, säger Mats Utas. Valdes demokratiskt Charles Taylor kom till makten efter ett demokratiskt val 1997. Då hade han varit ökänd gerillaledare under sju års blodigt inbördeskrig i landet. Samtidigt hjälpte han gerillaledare i Sierra Leone där en lika brutal konflikt pågick, där barnsoldater värvades för att tillsammans med lokala gerillafraktioner stympa och våldta civilbefolkningen. Det är den hjälpen som krigsförbrytartribunalen i Sierra Leone, över ett år efter freden där, nu vill ställa Liberias president inför rätta för. Men det blir svårt att komma åt presidenten i hans eget land, ett land där oroligheterna nu trappas upp.
Susan Ritzén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".