Riksbanken sänker reporäntan

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med en halv procentenhet från tre och en halv till tre procent. Den oväntat stora sänkningen leder till lägre räntor för alla som har rörliga lån.
En så kraftig sänkning av räntan som en halv procentenhet är givetvis välkommet för alla som har lån. På alla lån med rörlig ränta, och det är drygt hälften, sjunker räntebetalningarna ordentligt. Ett miljonlån blir 5000 kronor billigare per år. Men lika muntert blir det inte när man läser Riksbankens motivering till varför räntan sänks. Den internationella konjunkturbilden har gradvis försämrats. Den förväntade återhämtningen har skjutits på framtiden och tillväxtprognoserna har successivt fått skrivas ner, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. För Sveriges del innebär det att vi får exportera mindre och att investeringarna sjunker. Att de dåliga tiderna, enligt Riksbanken, kommer att vara ytterligare ett tag gör att priserna inte stiger lika snabbt. Inflationen väntas hamna en bra bit under målet på två procent, och det är därför räntan sänks.
Martin Ahlquist

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".