Många döda i självmordsattack mot Ryssland

En självmordsattack genomfördes i dag mot en militärbuss i Tjetjeniens grannrepublik Nord-Ossetien. Minst 15 människor dödades i attentatet som är ytterligare ett bakslag för president Putins Tjetjenienpolitik.
Självmordsattacker har blivit det senaste vapnet för de tjetjenska separatisterna. I två bombdåd för bara tre veckor sedan dödades 78 människor. Tidigare i år kärde självmordsbombare en lastbil rätt in i den ryska regeringsbyggnaden i Groznyj och nästan 100 dödades. Under torsdagen hände det igen, utanför staden Mozdok i Nordossetien, precis på gränsen till Tjetjenien i republiken Nordossetien, när en buss sprängdes i luften av, enligt uppgift, en ung kvinna. Bussen var på väg till det militära flygfältet utanför staden när den stannde eller saktade in vid en järnvägsövergång. Kvinnan kunde då närma sig bussen och utlösa den sprängladdning hon hade på kroppen. I en del rapporter talas om att kvinnan steg ombord på bussen och sedan sprängde sig till döds, men det exakta händelseförloppet är ännu så klänge oklart. Civila bland offren Ombord på bussen fanns cirka 30 passagerare och de ryska myndigheterna rapporterar att mellan 15 och 17 människor dödades i attentatet. Men det är osäkert om den siffran inkluderar självmordsbombaren. Bland offren fanns åtta ryska militärer. Resten var civilanställda vid flygfältet som är Rysslands viktigaste flygbas för Tjetjenienkriget. Flera av de skadade är i ett kritiskt läge så dödssiffran kan komma att stiga. För bara några dagar sedan vid toppmötena i St Petersburg kunde Rysslands president Vladimir Putin berätta för övriga världsledare om hur situationen i Tjetjenien håller på att normaliseras. Han fick också visst stöd för den ryska politiken i den oroliga regionen, bland annat för den folkomröstning som hölls där i mars, som Moskva ser som den politiska lösningen på den konflikten. Men dagens sprängattentat och alla andra självmordsaktioner, liksom teaterockupationen i Moskva i höstas, visar att det fortfarande är lång väg till fred och lugn i Tjetjenien.
Sten Sjöström, Moskva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".