Oljan driver mot känsliga stenstränder

Olja från fartygsolyckan utanför Bornholm har nu flutit iland vid Brantevik och Ystad. Svenska miljöfartyg försöker hindra olja från att nå de känsliga stenstränderna vid Skillinge på Österlen.
Eva Westford är informationsansvarig för de pågående insatserna: – I Skillinge väntar vi olja och vi har väldigt känslig natur. Stranden består ju inte av ren sand, utan av sten, vilket gör det extra känsligt. Därför vill vi se till att länsa här. Just nu placerar vi ut länsar några hundra meter ut för att styra undan det här tunna oljeskiktet som vi har på ytan. och det här tunna oljeskiktet kan man inte samla upp, det måste styras iväg, för det är för tunt. Väderläget har förändrats till det bättre och sämre. Den västliga vinden tilltar och trycker oljan bort från stränderna på Österlen. Samtidigt får miljöfartygen problem i den friska vinden att ta upp oljan till havs. Vid en flygspaning på förmiddagen bedömde man att det fanns ca 4 ton olja i havet utanför stränderna och tre ton vid platsen för kollisionen. Enligt Kustbevakningen är det ett problem att oljan verkar sjunka och lägga sig en bit under vattenytan på natten. Och då temperaturen stiger under dagen kommer olja upp till ytan igen. Den danska kustbevakningen kommer under dagen att skicka ner en undervattensrobot för att undersöka det förlista kinesiska fartyget på nytt. Och på måndag inleder man tillsammans med ett bärgningsbolag tömningen av de resterande oljetankarna på fartyget. Det är en operation som beräknas ta en vecka.
Jens Ericson, Malmö i samarbete med SR Kristianstad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".