Rikskriminalen utreder polisen i Norrbotten

Efter växande kritik mot polismyndigheten i Norrbotten för ovilja att utreda sexbrott, ska nu Rikskriminalen göra en egen utredning. Tidigare i år lämnade Rikskriminalen in en rapport till regeringen som innehöll uppgifter om en omfattande sexhandel över svensk-finska gränsen. (Ekot)
Karl Bertil Aurenius, länspolismästare i Norrbotten, är starkt kritisk till innehållet i rapporten. – Den rapporten har inte den kvalitet som en sådan här rapport måste ha för att den ska ligga till grund för en rapport till regeringen. Det här är oerhört allvarliga saker och det får inte innehåller en stor del spekulation, säger han. ”Omfattningen av sexhandeln överdrivs” Länspolismästaren säger att det givetvis förekommer sexhandel i Norrbotten men att omfattningen är starkt överdriven i rapporten. Men ingen av de förundersökningar om sexhandel som polisen i Norrbotten genomfört det senaste året har lett till åtal. Det har förekommit uppgifter om att polisens chefer i Norrbotten har velat tysta ner den här typen av brott. – Om det är så att vi blir kritiserade för att inte lyckas lagföra den här typen av kriminella så är vi naturligtvis väldigt tacksamma om vi får fram uppgifter så att vi kan göra det. Det är befängt att tro motsatsen, säger Karl Bertil Aurenius. ”Har inte kontrollerat sanningshalten” Karl Bertil Aurenius menar också att den rapport som Rikskriminalen lämnat till regeringen till stor delen bygger på uppgifter från en enskild polisman och att Rikskriminalen vidarebefordrat uppgifterna utan att kontrollera sanningshalten. – Det är så att i den här rapporteringen så finns det påståenden som vi vet är helt felaktiga. När man inte har något konkret att ställa upp så måste man ju ifrågasätta hela rapportern. Tyvärr, säger han.
Magnus Bergner
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".