Ryssland levererar kärnbränsle till Iran

Ryssland kommer att leverera kärnbränsle till Iran. Även om Iran inte går med på hårdare internationell kontroll av landets kärnkraftsprogram. Det sa ryska UD idag. Och det är ett beslut som förmodligen kommer att väcka stark irritation i USA.
Efter Irak har USA:s intresse snabbt kommit att riktas mot Iran. I centrum står ett kärnkraftverk som Ryssland levererar och som står klart om två år. USA anar kärnvapenprogram USA hävdar att Iran i själva verket håller på med ett hemligt kärnvapenprogram. Och den ryska reaktorn har blivit ett allvarligt tvisteämne mellan Ryssland och USA. Ryssland backade i helgen Under den långa raden av toppmöten i helgen verkar det emellertid som om Ryssland backade lite. President Vladimir Putin klargjorde att han hyste viss oro för Irans kärnkraftsplaner. Han sade att deras kärnprogram måste underkastas total kontroll från FN:s kärnenergiinspektion, IAEA. Ryssland ville ha IAEA-kontroll Och, enligt Storbritanniens premiärminister Tony Blair, sa han uttryckligen under överläggningarna att till dess Iran accepterar total IAEA-kontroll så kommer Ryssland inte att leverera något kärnbränsle till reaktorn. Ryssland kovände i dag Men, som det föreföll, gjorde Ryssland i dag en helomvändning. Ryska UD sa att Ryssland kommer att skicka kärnbränsle, även om det inte blir något nytt avtal mellan Iran och IAEA. Upplagt för fortsatt oenighet Iran har ingen skyldighet att öppna sig mer än man redan gjort, sa ryska UD. Och därmed är det upplagt för fortsatta motsättningar mellan Ryssland och USA om politiken gentemot Iran. USA vill stoppa rysk export Ryssland misstänker att USA inte bara har säkerhetspolitiska motiv att motsätta sig reaktorbygget. Mellan raderna framskymtar ofta att man tror att USA har kommersiella motiv. Att man vill förhindra rysk export på ett område där Ryssland har ett dokumenterat kunnande. Kärnbränslet ska returneras Ryssland har dock ett annat villkor för att leverera kärnbränsle till Iran. Det är att Iran lovar att leverera tillbaks det använda bränslet till Ryssland så att det inte upparbetas och används som vapenplutonium. Irans ambassadör i Moskva sa idag att Iran är berett att underteckna ett sådant avtal vid första bästa tillfälle.
Sten Sjöström, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".