Fel uppgifter om lasten i haveristen vid Bornholm

Det kinesiska fartyget som sjönk utanför Bornholm i lördags var inte lastat med pottaska. Det var kaliumklorid som fanns ombord, visar uppgifter till Ekot.
När kollisionen mellan det kinesiska och det Cypernregistrerade fartyget inträffade i lördags dröjde det flera timmar innan beskedet kom om vad som dolde sig i det kinesiska fartygets lastrum. En klart försvårarande omständighet är att det inte finns några som helst register om vad varje enskilt fartyg innehåller när det färdas på världshaven. Men klassningssällskapet Loyd med sina register var i alla fall först med att det handlade om pottaska, eller kaliumkarbonat som det kemiska namnet egentligen är. Beskedet var att lasten inte utgjorde någon egentlig miljöfara. Andra besked från Lettland Fartyget kom från hamnen Ventspils i Lettland och där förklarar agenten att det var kaliumklorid och inte kaliumkarbonat, ett helt annat besked alltså. Visserligen fick Kustbevakningen reda på att det var kaliumklorid och inte kaliumkarbonat, men det dröjde tre dagar, ända till onsdagen, enligt källor som Ekot pratat med. Finns inga register om lasterna Varken kaliumklorid eller kaliumkarbonat är klassade miljöfarligt gods på havet. Men det spelar ingen roll säger Naturvårdsverkets generaldirektör Lars-Erik Liljelund som kommer ta upp frågan om lasterna och register inom EU. – Faran är naturligtvis, vilket är uppenbart i det här fallet, att man först uppgav en sak och sedan visade det sig vara en annan sak. Det kan vara så att det händer en olycka och man måste göra något ska kan det vara fatalt om det kommer räddningsmanskap och det visar sig vara ett helt annat ämne som finns i båten än vad som uppgivits, säger Lars-Erik Liljelund, generaldirektör vid Naturvårsverket.
Jan Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista