Liberias president hävdar kuppförsök

Liberia president Charles Taylor har arresterat landets vicepresident efter vad Taylor påstår var ett misslyckat kuppförsök. Samtidigt kommer rapporter om att de regeringsfientliga rebellerna är på väg mot huvudstaden Monrovia.
I ett radiotal sa Charles Taylor att försök att störta honom hade misslyckats och att vice-presidenten har arresterats. Kuppförsöket ska ha ägt rum på onsdagen när Charles Taylor var i Ghana för att där delta i fredsförhandlingar med de rebellfraktioner som kontrollerar stora delar av Liberia och som hotar Taylors ställning. Dramatiska dagar Det har varit några mycket dramatiska dagar för Charles Taylor, den före detta krigsherren, nu Liberias president. På onsdagen var han i Ghana, väckte den särskilda krigsförbrytartribunalen i grannlandet Sierra Leone åtal mot Taylor för krigsförbrytelser begångna under inbördeskriget i Sierra Leone. Krävde utlämning Tribunalen begärde att Ghanas myndigheter skulle arrestera Taylor och överlämna honom. Istället flögs Taylor hem i ett av Ghanas regeringsplan. Hemma i Liberias huvudstad Monrovia spreds paniken när ryktena om att Taylor åtalats och efterlysts nådde staden. Rebellerna är bara några mil utanför huvudstaden och rädslan för att kriget ska nå stan är mycket befogad. Rebeller kontrollerar halva Liberia Två rebellrörelser hotar Taylors styrkor. De kontrollerar över hälften av landet och det var i detta trängda läge som Taylor gick med på att inleda fredsförhandlingar. Det är också mot den bakgrunden han nu sparkar hela regeringen, för att som han säger bereda väg för en ny bred övergångsregering. Men om den manövern kommer att stoppa rebellerna från att tåga in i huvudstaden, det återstår att se. Charles Taylor startade inbördeskriget i Liberia 1989. Två år senare var han inblandad i att sätta igång inbördeskriget i Sierra Leone. Han är sen sex år tillbaka Liberias valde president. Men han åtnjuter ingen respekt internationellt. Tvärtom, Taylor har mycket blod på händerna. Han anses ligga bakom, eller ha ett finger med i, en rad oroligheter i Västafrika, nu senaste inbördeskonflikten i Elfenbenskusten. Liberia omfattas av FN-sanktioner, Taylor har reseförbud och till listan kan nu läggas efterlyst för brott mot mänskligheten.
Marianne Kihlberg, Johannesburg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".