Övervikt bland barn på väg att bli en klassfråga

Allt fler unga och barn i Stockholm blir överviktiga eller feta. Och det finns en koppling till föräldrarnas inkomst och utbildning.
Övervikt bland barn är på väg att bli en klassfråga, anser Eva Callmer, chef vid Stockholms läns landstings enhet för Näringslära. – Framförallt har vi tittat på övervikt. Och där ser vi, vad jag tycker, skrämmande siffror. Om vi tittar på de mest välbärgade områdena i Stockholm, är det bara fem procent som är överviktiga och feta i årskurs tre. Medan i de mest resurssvaga, utsatta områdena, som Rinkeby och Fittja, så är det sex gånger så många, nästan 30 procent. Studien har gjort på barn i tredje klass i flera olika områden i Stockholms län. Det är första gången som landstinget undersöker så unga barn, och skillnader mellan välbärgade och fattigare områden är stor. De är nästan sex gånger så stor risk för barn från ekonomiskt svaga områden att drabbas av övervikt, som att barn från rika områden blir överviktiga. Orsaken till skillnaden är, enligt studien, att de överviktiga barnen äter sämre och motionerar mindre både i spontana och organiserade former. Skillnaderna i mat och motion går enligt Eva Callmer att koppla till föräldrarnas utbildningsnivå. Om det inte går att bryta den här trenden så riskerar ett framtida överviktsproblem att bli en av de stora folksjukdomarna. Görel Bråkenheilm, skolöverläkare i Stockholm stad, vill se tidiga insatser: – Egentligen är det ju någonting som i synnerhet ligger snäppet före skolan. Föräldrautbildning tycker jag tycker jag är en väsentlig del. Men jag tycker också att familjerna måste få förutsättningar att kunna förverkliga det här. Det kan man undra om de har i dag med många ensamstående föräldrar och ganska tunga ekonomiska åtaganden. Vad innebär det för hälsoläget i landet om den här utvecklingen fortsätter? – Det innebär att vi får en ökad sjuklighet på grund av övervikt som är delvis relaterad till kosten och delvis till bristen på motion, säger Görel Bråkenheilm, skolöverläkare Stockholms stad Totalt omfattar studien drygt 400 barn från åtta områden i stockholmsområdet. Både barn och föräldrar har fått svara på frågor om kost och motion.
Erik Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".