Centerförslag: stoppa bensindrivna bilar på sikt

Centerpartiets partistyrelse vill förbjuda försäljning av bensin- och dieseldrivna bilar från och med någon gång mellan 2015 till 2020. Nästa helg ska partetis stämma ta ställning till förslaget.
Transportsektorn är den enskilda sektor som står för de största skadliga utsläppen och det tycker vi man måste komma åt. Det vill vi göra det på ett sätt som inte gör det omöjligt att köra bil för den kommer alltid behövas. Men man måste ha miljövänliga bilar, säger Jöran Hägglund, partisekreterare för centerpartiet. För att minska utsläppen förslår centerpartiets styrelse att nya fordon som drivs med diesel och bensin, så kallade fossila bränslen, inte längre ska få säljas efter någon gång mellan 2015 och 2020. Tanken är att biltillverkarna på så sätt tvingas satsa på miljövänliga bränslen som naturgas och etanol. Äldre bensindrivna bilar ska fortfarande tillåtas men kommer efterhand att försvinna. Mycket prat men lite verkstad hitills EU har uttalat målsättningar om att successivt minska förbrukningen av diesel och bensin. I deccenier har olika politiska instanser kommit med uppmuntrande rop från läktaren när ordet miljövänliga bilar har nämnts. Men trots detta är det i dag mindre än en kvarts procent av de bilar som kör på de svenska vägarna som har miljövänliga bränslen. I Kalifornien, känt för ligga långt framme i sådana här frågor, övergavs för ett par år sedan planerna på att förbjuda försäljning av bensindrivna bilar. Jöran Hägglund vill ändå inte se det centerpartisktiska förslaget som orealistiskt: – Det hänger väldigt mycket på den politiska viljan, mera det än på de tekniska förutsättningarna. Vi vill skapa opinion och få igång en debatt som ser till att vi får ett så starkt stöd som möjligt. Det är dags att gå från ord till handling, säger Jöran Hägglund, partisekreterare i centerpartiet.
Pontus Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".