Lagligt införa trängselavgifter

För att det omdiskuterade försöket med så kallade trängselavgifter för bilar i Stockholm ska kunna genomföras måste de som bor på Lidingö ges möjlighet att resa gratis från hemkommunen ut på det allmänna vägnätet. Det är en av slutsatserna i den statliga Stockholmsberedningens betänkande som presenterades på torsdagen.
– Lidingöborna har samma rätt som alla andra som bor i kommuner som inte vill ha trängselavgifter att nå det allmänna vägnätet gratis, säger Kenneth Kvist, beredningens vänsterpartistiske ordförande. Det är en princip och handlar om likheten inför lagen. Stockholmsberedningen har prövat lagligheten i att införa så kallade trängselavgifter för bilar. Enligt beredningens majoritet är det möjligt för Stockholm eller någan annan kommun i landet som så skulle önska att införa trängselavgifter. Avgifterna blir en skatt som via statskassan ska gå tillbaka till huvudstaden. Möjligt köra förbi Stockholm Det måste också vara möjligt för invånare i andra kommuner, som inte har rösträtt i Stockholm, att slippa betala om de bara ska köra förbi Stockholm. Därför måste Essingeleden och en passage från Lidingö till det allmänna vägnätet göras avgiftsfri, anser beredningen. Flera av de borgerliga ledamöterna i utredningen, som är emot själva idén med trängselavgifter, samt den sakkunnige juristen, reserverade sig mot slutsatserna i utrednigen. En del av kritiken består i att kommunerna runt omkring Stockholm inte fått vara med och påverka.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".