Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hans Blix avslutar FN-uppdrag - kritiserar USA

Chefen för FN:s vapeninspektörer Hans Blix riktade indirekt kritik mot USA-koalitionens hittills misslyckade jakt på massförstörelsevapen i Irak, när han på torsdagskvällen för sista gången framträdde inför FN:s säkerhetsråd, innan han avslutar sitt uppdrag sista juni.
Blix sa att det inte påträffats några bevis för att att vapenprogrammen fortsatt eller återupptagits, men förklarade samtidigt att det inte betyder att vapnen inte finns. – There remain still a long list of items unaccounted for, sa Hans Blix. – Det finns fortfarande många obesvarade frågor om Iraks massförstörelsevapen, konstaterade Hans Blix. Det motiverar ändå inte slutsatsen att något existerar bara för att det inte har redovisats. Det sistnämnda betraktades av diplomater som en släng åt vissa inom USA-koalitionen för att ha dragit sådana långtgående slutsatser från det faktum att Saddam Husseins regim inte la alla papper på bordet. Två möjliga förklaringar Hans Blix sa att han såg två möjliga förklaringar till att några vapen ännu inte har påträffats. – Antingen är irakierna bra på att gömma saker eller så finns de inte, konstaterade Blix, som samtidigt sa att det var svårt att förklara Bagdadregimens beteende. Varför samarbetade den inte mer om den, enligt egen uppgift, inte hade några massförstörelsevapen, frågade Blix retoriskt. I det som troligen blir svenskens sista framträdande inför säkerhetsrådet, förklarade Blix att han hoppas att säkerhetsrådet ska utnyttja den kompetens som finns bland vapeninspektörerna och den trovärdiget deras bedömningar ger. Inga besked från USA Något beslut om och hur FNs vapeninspektörer ska användas framöver togs inte vid torsdagens möte. Frågan skjuts på framtiden och diplomater säger till Ekot att de inte tror att USA-koalitionen kommer att släppa in FN-inspektörerna innan den hittat något att visa upp. USAs FN-ambassadör John Negroponte svarade också svävande på frågan om hur Bushregeringen ställer sig till att använda sig av FNs vapeninspektörer. – Vi har ännu inte tagit ställning vare sig för eller emot det, förklarade Negroponte, som svar på Blix indirekta kritik, upprepade den officiella amerikanska ståndpunkten, att man tids nog kommer att hitta bevis för Iraks program för massförstörelsevapen. Negroponte informerade också rådet om att USA-koalitionen nu sänder mer personal till Irak för att delta i sökandet. Hans Blix, vars relationer till delar av den amerikanska politiska ledningen tidvis varit kyliga, önskade koalitionen lycka till i jakten, men sa samtidigt att han var besviken att han inte fick slutföra sitt arbete.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".