Tandstöd till äldre gav onödigt dyra behandlingar

För att sätta fast nya tänder på äldre vill många tandläkare använda en dyrare metod, även när det är riskfyllt för patienten och det finns billigare och bättre alternativ. Det säger Jan Håkansson, övertandläkare på Riksförsäkringsverket.
Han har deltagit i en granskning av drygt 500 ansökningar om tandvårdsstöd för äldre, som innehåller ett högkostnadsskydd för alla som fyllt 65 år. I hälften av fallen där tandläkaren ville skruva fast nya tänder i käken, hade det varit lika bra eller bättre och betydligt billigare, att fästa dem på gamla tänder, enligt undersökningen. Jan Håkansson tror att högkostnadsskyddet kan leda till att man väljer dyrare behandlingar. – Det är många tandläkare som vill använda behandlingar där man opererar in skruvar av titan i käkarna och det visar sig att det är fler än man väntat sig, säger Jan Håkansson, övertandläkare på Riksförsäkringsverket. Vad spelar det för roll? – Man vet inte hur resultatet blir på lång tid efter den här behandlingen och den är dyr, säger Jan Håkansson. Dyrare för staten, men inte för patienten efter det högkostnadsskydd som infördes förra sommaren för alla som fyllt 65 och behöver ersätta förlorade tänder. Det innebär att patienten betalar högst 7 700 kronor plus materialkostnad, som kan vara åtskilliga tusenlappar. Resten betalar staten. I granskningen av de 500 ansökningarna om tandvårdsstöd för äldre, gjordes bedömningen att i hälften av fallen där tandläkaren ville skruva fast de nya tänderna i käken, var det onödigt eller rent av dåligt för patienten. Det fanns risk för exempelvis nervskador. Ett bättre altrernativ skulle vara att fästa de nya tänderna i gamla tänder med broar och kronor, med en prislapp på 20 000 kronor, vilket är en tredjedel så dyrt, säger Jan Håkansson. Han tror att högkostnadsskyddet kan bidra till att man vill göra dyrare behandlingar. – Det kan tänkas att patienterna läst om och hört talas om en viss typ av behandling, säger Jan Håkansson. Vem tjänar på det? – Är det stora behandlingar blir det en bättre ekonomi för den som gör dem, tandläkaren, säger Jan Håkansson. Vad tycker du om det? – Det är bra om man kan ha ett bra stöd för de som behöver behandlingar, men det är synd om man behöver skära i stödet för att det görs för omfattande behandlingar, som man inte har råd med. Hur ska man komma åt onödigt dyra behandlingar? – Vi ska möta Socialstyrelsen snart och diskutera hur man kan komma åt det, säger Jan Håkansson, övertandläkare vid Riksförsäkringsverket.
Cecilia Strömberg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".