Sverige mot slutna EU-läger för asylsökande

Den svenska regeringen motsätter sig de olika förslag som finns om uppsamlingsläger för asylsökande. Den svenske flyktingministern Jan O Karlsson säger att han i EU gjorde mycket klart att det inte är acceptabelt att inrätta slutna center inom EU för asylsökande under tiden som deras fall prövas.
Förslaget kommer från UNHCR, FN:s flyktingkommissarie. – För det första så har jag meddelat via mina medarbetare att jag är oerhört förvånad över hur flyktingkommissarien har kunnat medverka till något sådant här. Den kritiken gäller alltså inte bara England utan även UNHCR., säger Jan O Karlsson. Storbritannien var först ut med att föreslå att personer som söker asyl i Europa skulle hållas kvar i läger utanför EU:s gränser. Danmark jublade, men Tyskland sa bestämt nej. FN:s flyktingkommissariat modifierade förslaget till läger inom EU, men slutna sådana. – Vi kan inte ansluta oss till ett system som bygger på att man vägrar människor att få sin asylansökan prövad i det lande de kommit till, säger Jan O Karlsson Sverige sa nej Modellen med slutna läger inom EU diskuterades mellan EU-ministrarna under torsdagarna och Sverige sa nej, berättar Jan O Karlsson. – Nu får vi se hur kommissionen uppfattar den här kritiken som är skarpare än än hur sådana här saker brukar framföras vi det här bordet, säger Jan O Karlsson. Men Jan O Karlsson misstänks av folkpartiet för att tala med kluven tunga och riksdagsledamoten Erik Ullenhag har anmält flyktingministern till konstitutionsutskottet. Protokoll från riksdagen, EU-nämnden och regeringens egna protokoll, ska enligt folkpartiet vittna om uttalanden både för och emot läger-tanken. Men det är något som Jan O Karlsson tillbakavisar. – Ja, Jag har offentligen tydligt och klart i flera månader fört fram det här. Jag förstår över huvudtaget inte hur den här tanken kan ha kommit upp, säger Jan O Karlsson.
Alice Petrén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".