Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ostindiefararen sjösäsätts i Göteborg

I Göteborg sjösätts under fredagen den första ostindiefararen på ett par hundra år, i närvaro av kungaparet bland andra. Det är en rejäl pjäs som sjösätts, nära 60 meter lång med bogspröt och med en vikt på över 1000 ton.
– Efter så många år som man jobbat här så är det nästan overkligt att tänka sig att den här stora pjäsen bara ska åka ut i vatnet, säger Björn Ahlander som fartygets förste skeppare. Ostindiefararen Götheborg: nära 60 meter med bogspröt och med en vikt på över 1000 ton. Hon är så lik det går originalet som sjönk för 250 år sedan på hemväg från Kina efter att ha gått på grund inom synhåll från hemmahamnen. Kölen till nybygget sträcktes sommaren 1995 i en stapelbädd på gamla Eriksbergsvarvet. Efter sjösättningen återstår ett års arbete med inredning och, framförallt riggningen. Björn Ahlander ansvarar för den. Precis som de flesta andra har han både varit till sjöss på segelfartyg och riggat förr, men inget som detta: – Detta är helt annorlunda. Man känner sig väldigt ödmjuk. Det är ju ingen som riggat något sådant här i Sverige på hundratals år så detta är något helt unikt och alldeles nytt för alla som jobbar här, säger han. Sjösättningen kommer att följas av kanske 25 000 personer vid Göta älv och av närmare 200 journalister, med tre TV-team från Kina bland andra. Seglar mot Kina nästa höst Nästa höst skall ostindiefararen Götheborg segla till Kina för att komma fram sommaren 2005. Hela bygget kommer att ha kostat över 300 miljoner kronor. Projektet härjades tidigare av inre strider och det har varit bråk om finansieringen. Mycket arbete har gjorts av folk i arbetsmarknadsåtgärder och kommunen har skjutit till 15 miljoner kronor. Men det är det värt, anser Göran Johansson, kommunstyrelseordförande i Göteborg: – För mig är det ganska enkelt. Om inte vi i Göteborg får tillväxt så har vi inga pengar till skolan och barnomsorgen. Utväxlingen för Göteborg i Ostindiefararen kommer bidra till en bättre skola, inte just i dag, men om man bara ska göra det som är bra för stunden och inte ta ansvar för morgondagen blir det en hemsk morgondag, säger Göran Johansson.
Björn Tunbäck Ekot och Roger Blomqvist SR Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".