Brottsmisstänkt politiker dog i fallskärmshopp

Den kontoversielle tyske politikern Jürgen Möllemann dödskraschade i ett fallskärmshopp samtidigt som 100 poliser i fyra olika länder slog till med husrannsakan mot honom och hans kollegor. Omständigheterna kring fallskärmsolyckan är oklara.
Samtidigt som Jürgen Möllemann satt i flygplanet som skulle ta honom och nio andra hoppare upp till 4 000 meter slog 100 poliser till på 25 ställen i fyra länder med husrannsakan mot Möllemann och kollegor till honom. Tidigare på dagen hade förbundsdagen hävt Möllemanns politiska immunitet. Misstänkt för brott Jürgen Möllemann var i början av 90-talet ekonomiminister i Tyskland och länge viceordförande i liberala FDP. Sedan förra året var han bland annat misstänkt för skattebrott, urkundsförfalskning och för att ha brutit mot de tyska lagarna för hur partier får ta emot gåvor. Spekulation om självmord Möllemann hoppade sist och fallskärmen löstes ut som planerat men på något sätt frigjorde han sig från den och föll fritt not marken från 1 600 meter. Spekulationerna om självmord är självklara. Började med skandal Allt började i en av de största politiska skandalerna i Tyskland på länge där Möllemann lät en avhoppad politiker från de gröna få stöd och medlemskap i hans lokala FDP-grupp. Denne politiker hade bland annat kallat israels poltik för lik nazisternas. Möllemann själv sade i debatten som följde att det är Ariel Sharon och en känd judisk debattör i Tyskland som huvudsakligen orsakat den tyska antisemitismen. Bad aldrig om ursäkt Att skylla antisemitism på judarna, precis som nazisterna gjorde, väckte ett ramaskri från samtliga politiska partier – inklusive Möllemanns eget. Möllemann bad aldrig helt om ursäkt. När han i höstas i valrörelsens sista vecka distribuerade ett flygblad till åtta miljoner väljare där han angrep Sharon igen och när finansieringen av flygbladet var oklar blev det droppen för partiet. Efter smärtsamma gräl lämnade han sin plats i partiet i mars i år. Färgstark politiker Möllemann var en färgstark politiker som när det gick gärna anlände från skyn i fallskärm till valmöten. Han var en vass talare - på ett torgmöte i Köln i valrörelsen hördes han både häckla och skoja med kritiska åhörare. Alla var dock till sist ense om att hans kritik av Israel var en sak men hans okänslighet i frågan om antisemitiska uttalanden gjorde honom politiskt omöjlig i Tyskland. Möllemann som alltid trivdes i strålkastarljuset sade själv att han inte kunde tänka sig ett yrkesliv utan politiken.
Gunnar Bolin, Warszawa
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".