Regeringen ligger lågt med it-myndighet

På fredagen blev det definitivt klart att EU ska få en ny särskild myndighet för it- och datasäkerhet. Sverige som ännu inte har någon EU-myndighet har länge flaggat för att den ska få sitt högkvarter i Sverige. Men nu blir det kanske inte så. Ett europeiskt smittskyddsinstitut eller en kemikalieinspektion i Sverige skulle ge betydligt fler tjänster, säger man i regeringskansliet.
Har regeringen sjabblat eller handlar det om en genomtänkt strategi? Vilken EU-myndighet vill Sverige egentligen ha? Moderaterna och Näringslivet i Stockholm är djupt besvikna på hur en av deras hjärtefrågor ser ut att utveckla sig. I flera år så har de arbetat intensivt för att Sverige ska få ta hand om EU:s nya myndighet för it-säkerhet och att den ska placeras i Stockholm. I går fattade EU:s transport- och kommunikationsministrar det första beslutet – det blir en it-myndighet, med maximalt 30 anställda. Men det är fortfarande öppet vilket land som får den, och det kommer sannolikt inte att avgöras förrän nästa halvår när Italien är EU:s ordförande. I Stockholm anser nu moderaterna och it-branschen att den svenska regeringen vacklar och velar, man visar inte längre tydligt att Sverige verkligen vill ha den nya it-myndigheten. Sverige och Finland är de enda EU-länder som hittills inte har fått bli värdar för en EU-myndighet, det gäller att passa på nu innan EU nästa år utvidgas med ytterligare 10 länder och konkurrensen om EU:s ämbetsverk blir ännu större. Men i regeringskansliet vägrar man bestämt gå med på att intresset för it-myndigheten har svalnat, däremot heter det, att det kan finnas alternativ som är bättre för Sverige. Till exempel den planerade europeiska smittskyddsmyndigheten som plötsligt blev högaktuell i samband med den livshotande luftvägsinfektionen sars, en sjöfartsbyrå och en kemikaliemyndighet är också på gång i EU. Alla tre väntas ge fler arbetstillfällen än it-myndigheten, i bästa fall till och med ett par hundra forskartjänster. En källa i regeringskansliet säger också att man inte vill låsa sig för tidigt vid it-myndigheten och göra samma misstag som Finland som satsade allt på att få EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, Italien gjorde sitt bästa för att sabotera det och nu finns myndigheten som en kompromiss tillfälligt i Bryssel. Ett bekymmer med it-myndigheten anses också vara att den bara har en garanterad livslängd på fem år – i EU-kommissionens handlingar kan man se att en fortsättning och hela verksamheten då ska omprövas.
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".