Kampanj för att få norrmän att turista hemma

Norrmännen väljer bort sina fjordar och fjäll i allt större utsträckning när de ska semestra och väljer alltmer att åka utomlands. Nu startar en kampanj i Norge för att få norrmännen att stanna hemma i sommar.
Den norska turistnäringens skräck är att siffran ska bli ännu lägre i år. Den samma trenden som i Norge ser man i andra europeiska länder i takt med att det blir lättare och billigare att resa till exotiska plaster. Norges turistråd försöker nu att vända utvecklingen med en stor kampanj för att få norrmännen att stanna. 14 miljoner norska kronor satsas nu på att göra reklam för idyllen hemma med annonser i tidningar på Internet och i kommersiella radiokanaler. Branschen försöker locka med midnattsol, sameupplevelser och boende på lantgård. ”Det låter tråkigt”, tycker Christer Gilje och han är inte heller rädd för sars-smittan eller terror när han väjer Centralasien. – Jag borde kanske vara det, sars finns i närheten av det området och också terrorattacker har skett i närheten. Men man kan inte tänk så, det är så liten sannolikhet att drabbas så det är bara att resa.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".