Ostindiefararen Götheborg gick av stapeln

Strax efter klockan 11.00 på fredagen sjösattes ostindiefararen Götheborg i närvaro av kungaparet och en stor publik. Allt gick bra när det 530-ton tunga fartyget rutschade ned i Göta älv.
Redan i de tidiga morgontimmarna började stans invånare samlas utmed älven. Kajerna i centrala stan fylldes, Älvsborgsbron likaså och Danmarksfärjan låg still för att bjuda passagerarna på utsikt över evenemanget. Strax efter klockan elva kunde riggkonstruktören Jens Langert, uppifrån ostindiefararens däck berätta att det inte var långt kvar. – För nu hänger hon bara i två stora mäktiga krokar som man styr med en jättestor spak och när man släpper den spaken då börjar färden, rätt ut i havet, sade Jens Langert. Mistlurar och applåder Till salut, fanfarer, mistlurar och applåder gled Götheborg helt friktionsfritt ut i det grågröna saltvattnet, åtminstone såg det så ut. Det här imponerande pojkdrömsprojektet hade lyckats. Den gamla skepssbyggartekniken i nya händer höll och hamnstadens band till Kina knöts ännu lite hårdare. De nervösa entusiasterna och yrkesmännen uppe på däck kunde andas ut. Läcker som ett såll Nu ligger Götheborg vid kaj och läcker som ett såll – precis som hon ska. Snart sväller träet och tätar sig själv, och sen ska hon inredas och riggas. Om ett och ett halvt år kan hon som sina föregångare segla mot Kina.
Kristina Hedberg, Ekot i Göteborg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".