Falungong-utövare greps i Kina

I norra Kina har 180 falungong-utövare gripits. De anklagas för att ha saboterat kampen mot sars-epidemin. Trots att falungong förbjöds i Kina för fyra år sedan har utövarna en omfattande underjordisk aktivitet.
Tusentals fängslade falungong-utövare finns i kinesiska fängelser. Åtskilliga utövare har dödats. Ändå fortsätter den förbjudna rörelsen att verka underjordiskt i stora delar av Kina. Ett nytt tillslag mot falungong-utövare har under den senaste tiden gjorts i Hebei-provinsen. Provinsen omgärdar huvudstaden Peking i söder, väster och i norr. Enligt kommunistpartiets ledande tidning Folkets dagblad har minst 180 falungong-utövare gripits. De beskylls för att ha stört myndigheternas kampanj för att komma till rätta med sars-epidemin. Enligt tidningen inleddes ingripandena i mitten av april, ungefär samtidigt som regeringen efter flera månaders olycksalig mörkläggning på allvar började att ge offentlighet åt sars-epidemins stora utbredning i Kina. Folkets Dagblad skriver att falungong-aktivister ska ha delat ut flygblad och broschyrer där det påstods att meditation, fysiska och andliga övningar av falungong-modell skulle kunna skydda utövarna från att drabbas av sars. I åtta städer greps aktivister, 25 000 flygblad beslagtogs. Falungong förbjöds i Kina 1999 sedan antalet utövare hade vuxit i rasande fart under nittiotalet. Den kinesiska kommunistiska regimen anser att falungong är ett hot mot allmän säkerhet och mot enpartistyret. Sars-epidemin betecknas nu vara under kontroll i Kina, även om enstaka dödsfall och insjunknanden fortfarande rapporteras. I dag offentliggjordes två nya dödsfall och en insjuknad misstänkt smittbärare. 338 människor har avlidit till följd av virussjukdomen i Kina, mer än 5 000 har smittats.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".