Få fartyg kan bindas till avsiktliga oljeutsläpp

Det nya oljeutsläppet som upptäcktes imorse utanför Trelleborg är bara ett av många avsiktliga oljeutsläpp som görs i Östersjön varje år. Endast ett fåtal av fartygen kan identifieras och utsläppet på 17 ton utanför Trelleborg är ett av de större avsiktliga utsläpp som gjorts.
– Enligt de bedömningar som Kustbevakningens flyg gjorde, och de är vana att observera oljeutsläpp till sjöss, misstänker man att utsläppet är gjort någon gång vid midnatt, säger Anders Gelderman, regioninspektör vid Kustbevakningen. Förra året upptäckte Kustbevakningen 228 medvetna oljeutsläpp på svenskt vatten i Sydöstra Östersjön. Av dem var 218 utsläpp på vardera upptill ett ton olja, nio stycken på, upptill 10 ton och ett var på över 10 ton olja. Endast ett fåtal fartyg kan identifieras - de flesta kommer undan. – De bästa förutsättningarna för att få tag i fartyg är om vi kan ta ett fartyg på bar gärning eller om det finns ett fartyg i direkt anslutning till ett oljeutsläpp. I de fall där fartyg tas på bar gärning kan Kustbevakningen beordra in fartygen till hamn och för att inleda undersökningar. Oljeprover från utsläpp kan leda till att man i efterhand kan binda fartyg vid ett specifikt utsläpp, men det kräver att man också kan bevisa att fartyget passerat det stället där utsläppet gjordes. Bara i sydöstra Östersjön och på svenskt vatten sker alltså fyra medvetna oljeutsläpp varje vecka. Så här fungerar sjöfarten idag, säger man på Kustbevakningen. – Sjöfarten är internationell och man har olika sätt att se på detta från olika länder även om Östersjöstaterna är överens om hur detta ska hanteras så kommer det in fartyg från hela världen där man har lite olika syn på hur man ska hantera olja och oljerester ombord på fartyg. Blir man inte upprörd? – Nej man blir inte upprörd. Man vet att det fungerar på detta viset. Mer luttrad kanske? – Ja, det kanske är det rätta ordet.
Jens Ericson, Malmö

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".