Sommarens konserter bra affär för arrangörerna

Nu inleds årets konsertperiod, och det handlar om stora pengar för arrangörerna. En och en halv miljon biljetter kommer svenskarna köpa i sommar till konserter och musikfestivaler. Bland de första ut i festivalsommaren är Kent som spelar på fredagskvällen på Stockholms stadion för drygt 30 000 besökare.
Anna Kingfors från Nacka har suttit sen klockan 10 på morgonen utanför Stadion för att få en bra plats. – Jag tror det kommer blir en av de bästa dagarna i mitt liv. Jag har sett fram mot det här så himla länge. Sommaren är den tid på året då konserter och festivaler avlöser varandra. Redan nu har några enstaka gått av stapeln, men tonvikten ligger under sommarmånaderna. Och det är inte så konstigt, tycker Linus Granell som också ska gå på Kents konsert i kväll: – Det hör till sommaren. Det är varmt och så. Och den inställningen tjänar arrangörerna mycket pengar på. Enligt beräkningar från en av de största arrangörerna, EMA Telstar, så kommer 1,5 miljoner biljetter säljas till olika konserter i Sverige i sommar. Det blir ett totalvärde på nästan 500 miljoner kronor. Nästa helg startar Sveriges kanske mest omtalade festival, Hultsfredsfestivalen. Där räknar man med upp till 30 000 besökare. Efter det kommer Falu folkmusikfestival, Piteå dansar och ler, Emmabodafestivalen och Göteborgskalaset, för att bara nämna några. Plus alla turnéer med band som går över landet. Och så storkonserterna med Bruce Springsteen i Göteborg och Rolling Stones i Stockholm. Det kostar för de som vill titta. Men det är det värt tycker Anna Kingfors som väntar på Kentkonserten i kväll. Bara man får se idolerna i verkligheten: – Man kommer nog få värsta glädjeruset.
Åsa Törnqvist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".