Färre lediga jobb - fler varsel

För tredje månaden i rad minskade antalet nyanmälda platser till landets arbetsförmedlingar, i maj med 20 procent jämfört med samma månad förra året. Men den siffra som oroar AMS mest är att varslen beräknas bli fler i år än förra året, tvärtemot vad man förutspått.
– Ska man tro på de här varselsiffrorna då kanske det är lite tuffare där ute än vi trodde, då kan det blir lite högre. Det är fler varsel än vi hade tänkt oss i år, säger Sandro Scocco, chefekonom på AMS. Den öppna arbetslösheten fortsätter att öka och var nu i maj 4.4 procent I sin senaste prognos räknar AMS med att arbetslösheten ökar till 4.8 procent under året. Vad som kan göra att läget blir värre än man trott är de varsel som varit svåra att förutspå. Varslen har inte varit så omfattande på tio år. I maj varslades 6 800 personer om uppsägning, det är 1 000 fler än i maj förra året och det kan innebära att fler än de 70 000 som varslades under förra året varslas i år. De nya lediga jobb som anmäldes till landets arbetsförmedlingar i maj i år var 20 procent färre än samma månad i fjol. I maj i år kom 36 000 nya lediga platser in jämfört med 46 000 förra året. Det är tredje månaden i rad som inflödet av lediga jobb minskar. Kopplingen mellan hur många som är arbetslösa och hur många jobb som finns på arbetsförmedlingen är inte alltid solklar. I tider av hög arbetslöshet får fler jobb genom informella nätverk, jobben kan alltså finnas, men inte på arbetsförmedlingen. Men idag är sambandet mellan att färre jobb anmäls och att fler blir arbetslösa tydlig, menar Sandro Scocco – Den typen av effekter att till exempel många fler jobb går via informella nätverk och kontakter den ligger mer över längre perioder och när det händer större saker på arbetsmarknaden. Vi hade till exempel mera informella arbeten under mitten av 90-talet när vi hade väldigt hög arbetslöshet. Men idag är det väldigt lite som hänt jämfört med förra året, att det här skulle bero på en sådan effekt tror jag inte. Det här beror på att det finns mindre jobb.
Aina Jutterström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".