”Inga säkra bevis för massförstörelsevapen”

I USA presenterade på fredagen ytterligare uppgifter om vad Bushregeringen visste om Iraks tillgång till massförstörelsevapen innan kriget inleddes.
Det tycks nu inte gå en dag utan att ny underrättelseinformation kommer fram som ger än mer bränsle till den allt hårdare debatten om Bushregeringen använde falsk information eller överdrev och politiserade de uppgifter om Iraks vapenprogram den hade för att få stöd från kongressen, den amerikanska allmänheten och omvärlden för ett krig. Igår avslöjades en tidigare hemlig rapport från försvarets underrättelseorgan DIA som i september slog fast att det inte fanns någon tillförlitlig information om att Irak producerar kemiska vapen eller har såna vapen i lager. Det som gör just den här rapporten extra intressant är att den enligt amerikanska medier, var den sista i sitt slag som lämnades till det militära centralkommandot innan kriget var ett faktum. Enligt de uppgifter som läckt ut så trodde DIA att det existerande program för massförstörelsevapen i Irak, men de hade inte säkra bevis, till exempel var i landet tillverkningen eller lagren skulle finnas. Men bara ett par veckor efter att rapporten var klar i september slog försvarsminister Donald Rumsfeld fast att det inte fanns någon tvekan om att Irak hade såna vapenprogram. Vita Huset säger i en kommentar att det är oklart om president Bush eller andra regeringstjänstemän ens fick DIA-rapporten och från officiellt håll upprepas att tids nog så kommer det visa sig att Bushregeringen och dess allierade hade rätt om massförstörelsevapnen. Trots de nya avslöjandena tycks frågan än så länge inte bekymra presidenten och hans närmaste nämnvärt, kanske lutar de sig mot det faktum att en klar majoritet av amerikanerna, enligt opinionsmätningar, tycker att kriget mot Irak var rätt även om inga vapen påträffas.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".