Fel sätta flykting i arrest

Migrationsverkets placering av flyktingar som ska avvisas i polisarrest får bakläxa i Kammarrätten. Det här kan nu få konsekvenser för verkets rutiner i sådana här frågor. Målet gällde en 22-årig man som satt i arrest i totalt tio dagar i väntan på avvisning.
– Ja det är ju väldigt integritetskränkande att sitta i en arrest. Man har ingen tillgång till toalett, man får inte gå ut på promenader, man sitter helt inlåst, säger advokat Hans Bredberg Den 21 januari placerades 22-åringen, som kommer från Indien, i polisens arrest i Solna. Han skulle avvisas till hemlandet en vecka senare. Det vanliga är att den som ska avvisas förs till någon av Migrationsverkets fyra förvaringsenheter i landet, men om synnerliga skäl finns kan flyktingen enligt utlänningslagen sättas i polisarrest, i häkte eller på kriminalvårsanstalt. Ett sådant skäl är om transporten inte går att lösa snabbt. I det aktuella fallet angav Migrationsverket transportproblem som skäl för att hålla mannen i arrest i tre dagar, men Kammarrätten anser att det är fel. Enligt rättens tolkning får man bara hållas i arrest i några timmar eller möjligtvis över natten i väntan på vidare transport. Hur många fall som påverkas av kammarrättens utslag är svårt att bedöma, eftersom Migrationsverkets egen statistik inte är tillräckligt detaljerad. Men enligt vad verket framförde i rätten kan man i ett stort antal fall inte snabbt ordna transport till en förvaringsenhet i ett stort antal fall. Domen kommer att få konsekvenser, säger Magnus Rydén på Migrationsverkets praxisenhet. – Det kan ju medföra att vi tvingas transportera de själva i större utsträckning än vad vi gör nu. Kommer ni att vara mer restriktiva med längden på förvaringarna? – Sannolikt så länge vi inte fått något avgörande som går i annan riktning måste vi ta hänsyn till den här domen. Men det är mycket möjligt att vi kommer att överklaga till regeringsrätten. Migrationsverkets förvaringsenheter ligger i Malmö, Göteborg, Stockholm och Flen. Men två nya är på gång i Gävle och i Örkelljunga. Magnus Rydén på Migrationsverket utesluter inte att ännu fler behövs och att transportrutinerna behöver ses över efter Kammarrättens utslag. – Det är möjligt, vi kommer definitivt att diskutera frågan nästa vecka på ett inplanerat möte.
Claes Henricsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".