Persson nöjd med s-debatt om EMU

För en månad sedan pågick en häftig diskussion bland socialdemokraterna om vem, eller vilka, socialdemokrater som får säga ja och nej till EMU. Statsminister Göran Persson är nöjd med hur EMU-debatten utvecklats i partiet efter denna diskussion.
- Vi är nog rätt tillfreds med att vi fick en ordentlig diskussion runt 1 maj om vad som gällde för partiet i sammanhanget. Nu är det ju så att vi har ett tydligt kongressbeslut för ett svenskt medlemskap. Och det ska vi arbeta för. Sedan finns det socialdemokrater som inte tycker att det är rätt linje och vi respekterar det. men de ska också respektera att vi arbetar för kongressens beslut, säger statsminister Göran Persson Så du ör nöjd med hur nej-sägarna agerar? - Jag har ingen synpunkt på det. Jag är nöjd med att alltfler går ut och företräder partiets linje som är ett ja till EMU. För den som besöker socialdemokraterna finns inget tvivel om vad partilinjen är. Ja-kampanjens kontor är inrymt i partihögkvarterets entréplan, medan partiets nej-sida huserar hos stadens lokala ungdomsförbundare. Nu ökar ja-förespråkarna sina ansträngningar. För att vända de dåliga opinionssiffrorna kommer man nu att vara ute och bedriva kampanj inte bara i höst utan också hela sommaren. - Vi var på väg in i ett läge där det blev väldigt loj stämning. Många tyckte att det här låg väldigt långt bort i tiden och att man kunde lattja lite med frågan. Den stämningen finns fortfarande kvar delvis. Men det är väsentligt mycket mer allvar nu än vad det var för någon månad sedan. Du säger att det går allt bättre. Vad bygger du det på? - Jag bygger det på, inte minst, det bemötande man får när man är ute och sen kanske på en och annan liten mätning som vi gör själva också, säger Göran Persson.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".